Kärla Käbikesed Haapsalus tantsupeol

Pildil I reas vasakult: Erik Jaansalu, Laura Riin Pähn, Oliver Altmann, Mathias Mägi, Iko Muru, Rosette Leemet, Mirit  Lillemets, Gert-Marol Kuris, Tiffany Šaukštelite ja Janell  Tänak. II reas vasakult: Maiu Raun, Rita Tiirik, Sirje Juhkam. Foto: Kaia Maidle

Pildil I reas vasakult: Erik Jaansalu, Laura Riin Pähn, Oliver Altmann, Mathias Mägi, Iko Muru, Rosette Leemet, Mirit
Lillemets, Gert-Marol Kuris, Tiffany Šaukštelite ja Janell
Tänak. II reas vasakult: Maiu Raun, Rita Tiirik, Sirje Juhkam. Foto: Kaia Maidle

13. juunil toimus Haapsalu piiskopilinnuses eelkooliealiste laste tantsupidu. Uskumatu, aga tõesti on koolieelikutel selline üritus ja selle aasta pidu oli järjekorras juba kolmas.

Lääne-Saare valda esindasid Kärla lasteaia Käbikeste rühma kümme tublit tantsijat vanuses 5–7 a ning õpetajad Rita ja Sirje koos direktor Maiuga. Kärla lasteaed võttis osa ka eelmisest peost, mis toimus kaks aastat tagasi Rakveres.

Ilmselt lugesid kõik lapsed, mitu ööd-päeva sõiduni on, ja laupäeva varahommikul oli hulk elevuses lapsi, lasteaiaõpetajad ja laste pereliikmed Lääne-Saare valla bussis kohad hõivanud. Nii mõnigi laps soovis küll Haapsallu sõita, aga tantsida eriti ei tahtnud, sest tantsud olevat keerulised ja äkki tuleb üldse lavakramp!?

Kohale jõudes tegid Käbikesed tantsuproovi koos hiidlaste ja teiste saarlastega. Söögipaus ja jälle läksid proovid lavastajate Märt Agu ja Kaia Pihlaku korralduste saatel edasi.

Mina, kes ma üldse esimest korda elus tantsupeole olin sattunud, ei saanud eriti aru, mis toimuma hakkab, ja kogu selles segaduses oli raske mingit süsteemi mõista. Seda hämmastavam oli kontserdil lõpuks näha, kuidas kõik sujuvalt tervikuks kujunes.

Et lastel energia otsa ei saaks, jagati vahepeal maiustusi. Eks seda oli vaja küll, päev oli palav ja väsitav. Kui olime läbi linna rongkäigu alguspunkti kõndinud (1,5 km), vaatasin, et lapsed on ju täiesti läbi, ei seisa enam püstigi.

Kui nüüd veel rongkäiguga sama maa tagasi kõnnime, ei jaksa neist keegi tantsida. Aga väike puhkus, ema kalli ja elagu-hüüded rongkäigus mõjusid ilmselt väga virgutavalt, sest linnuse õuele jõudes tantsisid meie triiburiietes lapsed reipalt avaloos kaasa.

Seekord oli tantsupeo teema “Kodutee”. Venno Loosaar, kes oli ka peo muusikaline kujundaja, luges oma vahvat juttu Oskari teekonnast lasteaiast koju, ja seda, mis kõik sel teekonnal juhtus, tantsisidki lapsed ja õpetajad. Näiteks kui jutt oli jõudnud kohani, kus poisi õde Johanna oli oma telefoni ära kaotanud, esitasid saarlased (Kärla, Valjala ja Kuressaare Pargi lasteaia lapsed) ja hiidlased “Otsimise tantsu”.

Lõpuks jõudis väike Oskar koos õega koju ja nii sai otsa ka tantsupidu. Lõpuloo tantsimise tegid jälle kaasa kõik ligi 1500 tublit last üle Eesti. Tänusõnu lausudes ei unustatud ka ilmataati, kes peoks nii ilusa ilma andis. Veidi palav ju oli ja mõni põletas oma õlad ära, aga elamus vääris neid kannatusi. Lapsed olid rahvariietes nii vahvad ja tantsusammud selged, et lust oli neid vaadata. Publiku rõõmuks tuli lõputants kordamisele.

Tagasiteel pani bussijuht laste rõõmuks multikad mängima ning kuigi päev oli olnud pikk ja väsitav, jäid vaid vähesed tukkuma. Lapsed vahetasid kohti, mängisid, jutustasid ja sekeldasid niisama, sest kõigi väitel oli olnud vahva päev, tantsida nii tore ning üldse mitte keeruline. Ja “lavakrambi” tulekuks ei tekkinud isegi võimalust.

Loodetavasti leitakse, et see traditsioon väärib jätkamist ja väikesed tantsijad saavad oma oskusi näidata edaspidigi ning oskavad tulevikus rahvatantsu väärtustada.

Aive Pähn,
Laura Riini ema

Print Friendly, PDF & Email