Maksuvõlglaste hulk on Saaremaal kasvanud (1)

GRAAFIKA_VÄRVID_UUSKui mullu võis tõdeda, et aastaga on Saare maakonnas juriidilisest isikust võlglasi vähemaks jäänud, siis tänavu tuleb nentida vastupidist – maksuvõlglasi on taas tublisti rohkem.

Juuni alguse seisuga oli 182 juriidilisest isikust võlglast, kelle asukoha aadressiks oli märgitud Saaremaa, ja nende võlg oli ühtekokku 1,3 miljonit eurot.

“Aastaga on maksuvõlglaste arv kasvanud, möödunud aastal oli neid 155 ja maksuvõlg 1,2 miljonit eurot,” tunnistas maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe. Käibemaksu on seejuures võlgu 126 isikut summas 805 809 eurot ja sotsiaalmaksu 105 isikut summas 264 251 eurot.

Maksu- ja tolliameti Kuressaare teenindusbüroo juht Olev Martinson nentis, et Saare maakonna juriidiliste isikute maksuvõlg on aastaga – 2015 vs. 2014 – kasvanud 5,4%. Samas on maksuvõlg kasvanud üldiselt proportsioonis kogu vabariigi juriidiliste isikute maksuvõla kasvuga. “Eeltoodu kehtib ka võlglaste arvu kohta, mis on aastaga suurenenud 155 ettevõttelt 182 ettevõttele, ja kasv on seega 17,4%,” rääkis Martinson.

Kõneldes suurematest maksuvõlgades ettevõtetest, tuleb tõdeda, et nende hulgas on nii mitmeid juba aastaid pankrotis olnud firmasid kui ka neid, mis on parasjagu likvideerimisel. Seda samuti juba aastaid.

Mõneti kummastav on seegi, et nn maakonna juriidilistest isikutest maksuvõlglaste hulgas on ettevõtteid, mida tegelikult ilmselt miski muu Saaremaaga ei seogi kui see, et nad on vahetult enne pankrotimenetluse alustamist või selle ajal registreeritud siinsele aadressile. Mis selle põhjus võib olla, Martinson päris täpselt öelda ei osanud. Ta märkis, et pankrotimenetluse algatamine ja hiljem pankroti väljakuulutamine toimub kohtu poolt.

Samas võib tema sõnutsi märkida, et äriregistris aadressi registreerimine on seadusandluse poolt suhteliselt liberaalne. “Näiteks on hiljuti meedias kajastamist leidnud juhtumid, kus maja või korteri omanik ei olnud teadlik probleemsete ettevõtete registreerimisest tema korterisse,” selgitas Martinson. “Meie näidetel võib olla sama analoogia, et kinnistu omanik ei ole teadlik võlgades oleva ettevõtte registreerimisest selle kinnistu aadressile.”

Maakonna kümne suurema ettevõtte võlglase kohta saab öelda, et suurima maksuvõlglase Neckman Invest OÜ pankrot on välja kuulutatud juba 2010. aastal. Äriregistris aga registreeritigi ettevõte Saare maakonna aadressile enne pankroti väljakuulutamist juba võlglasena. “Sama kehtib ka suuruselt teise maksuvõlglase Food Mill OÜ kohta, kelle suhtes on algatatud pankrotimenetlus ning registrijärgne aadress Kuressaares on tekkinud alles selle aasta aprillikuust alates,” märkis Olev Martinson.

Samuti leiab maakonna suuremate maksuvõlglaste seast jätkuvalt ettevõtte nimega Housemaker OÜ, mille likvideerimismenetlus on Martinsoni sõnutsi kestnud millegipärast juba seitse aastat.

Suuremate võlglaste-ettevõtete esikümne lõpetavad aga maksu- ja tolliameti siinse büroo teenindusjuhi andmeil Ekosüsteemide OÜ, mille endine ärinimi oli OÜ Primus Ehitus, ja Primus PR OÜ, mis on pankrotis. “Tuleb siiski märkida, et Ekosüsteemide OÜ on äriregistrist kustutatud,” täpsustas Olev Martinson.

Print Friendly, PDF & Email