Piiskop Luhamets külastas Saaremaad (FOTOD)

UUED AMETIMEHED KIRIKUS: Pühapäeval seadis piiskop Joel Luhamets (keskel) Saarte praostkonna abipraostiks Rene Reinsoo ja praostiks Anti Toplaane. Foto: Tambet Allik

UUED AMETIMEHED KIRIKUS: Pühapäeval seadis piiskop Joel Luhamets (keskel) Saarte praostkonna abipraostiks Rene Reinsoo ja praostiks Anti Toplaane. Foto: Tambet Allik

Kuressaare Laurentiuse kirikus pühapäeva õhtul peetud apostlite Peetruse ja Pauluse nimepäevale pühendatud jumalateenistusel seadis vastselt ametisse valitud piiskop Joel Luhamets Saarte praostkonna praostiks Anti Toplaane ja abipraostiks Rene Reinsoo.

Oma esimese Saaremaa visiidi ajal teenis piiskop Luhamets kaasa Kihelkonna ja Kaarma kirikus peetud jumalateenistusel.

Lehelugejatele on Joel Luhamets tuntud kui Laurentiuse koguduse kauaaegne õpetaja. Nüüd pidi Luhamets tunnistama, et vahepealse ajaga on kirikulised vahetunud.

“See oli nii ka juba selle 11 aasta jooksul, kui mina siin olin. Kui tulin, olid esimesed pingiread kirikus täis ja tagant oli tühi. Kui minema hakkasin, oli esimene ots tühi ja tagaread täis. Vahepeal oli tulnud uus põlvkond, aga nad ei olnud veel esiridadesse jõudnud,” rääkis Luhamets.

“Vahepeal on tehtud väga palju tööd ka selle kirikuga ja see ei ole tulnud lihtsalt. Ehitustööd on tänapäeval väga kallid. Sul võib ju olla suur tahtmine teha, aga ilma kõrgemalt poolt tuleva toetuseta ei juhtu midagi,” viitas Luhamets sellele, et kiriku asjad käivad ennekõike pealtpoolt pilvi.

Piiskopiametit võrdles ta peapiiskopi ametiga, ainult selle vahega, et peapiiskopil on palju administratiivseid ülesandeid. “Minu ülesanne on olla vaimuliku elu ülevaataja ja toetaja. Peapiiskopil on lisaks palju suhtlemist nii kodu- kui ka välismaal. Tema langetada on kirikuelu tähtsad otsused. Minu asi on rohkem teenida,” selgitas Joel Luhamets.

Paar aastat Ruhnu kogudust teeninud Luhamets kinnitas, et saared pole talle võõrad. “Võidupüha jumalateenistust pidasin Kärdla kirikus. Muljed on üllatavalt head. Palju tööd tehakse kohapeal vaikselt. See ei paista kusagile välja. Igal pool on ustavaid inimesi, igal pool on midagi remonditud. Igal pool läheb töö edasi,” rõõmustas piiskop nähtu üle.

Mis puutub kirikuõpetajate järelkasvu, siis selles osas on Luhamets kindel, et kui on vajadus, siis leidub ka inimesi.

“1937. aastal ordineeriti erakordselt suur hulk õpetajaid. Siis küsiti ka, et kuhu nad tööle saavad. Tegid oma prooviaastat ja 1939. aastal kutsus Hitler baltisakslased kodumaale. Kohe olid kõigil meestel töökohad olemas,” tõi ta näite minevikust.

Praosti roll on Luhametsa sõnul väga suur. “Esmalt koguduste murede lahendamine. Tema otsustada on, kes siin teenivad. Praost peab suutma inimesed kokku liimida. Tal on palju õigusi ja kohustusi,” selgitas ta vastselt ametisse seatud praosti ametikohustusi.

Saaremaale lubas piiskop Luhamets tulla taas niipea, kui teda kutsutakse.

Print Friendly, PDF & Email