Loonal peetakse kolmandat orhideefestivali (1)

FOTOJÄÄDVUSTUS: Hobi korras 15 aastat orhideesid uurinud Tarmo Pikner kinnitas, et suhteliselt levinud kahkjaspunane sõrmkäpp kasvab meelsasti ka maanteekraavis. Foto: Tambet Allik

FOTOJÄÄDVUSTUS: Hobi korras 15 aastat orhideesid uurinud Tarmo Pikner kinnitas, et suhteliselt levinud kahkjaspunane sõrmkäpp kasvab meelsasti ka maanteekraavis. Foto: Tambet Allik

Sel aastal kolmes osas toimuv Saaremaa orhideefestival sai eile keskpäeval järje, kui huvilised asusid giid Andrus Aumehe juhtimisel paadiga teele Vilsandi saarele, et tutvuda sealsete orhideedega. Kuna kohtade arv paadis oli piiratud, korraldas RMK eile orhideepäeva ka Vilsandi rahvuspargis.

Festivalipäeva lõpetas Kihelkonna rahvamajas toimunud kammerkontsert “Oma saar”. Seal astusid üles rahvusooper Estonia solistid Andres Köster ja Angelika Mikk, keda saatis klaveril Piia Paemurru.

Saaremaa III orhideefestival “Märka lille” on pühendatud Eesti looduskaitse ja Vilsandi rahvuspargi eelkäija Vaika linnuriigi 105. aastapäevale.

Festivali avalöögiks oli 30. mail peetud Urmas Tartese loeng “Orhideed ja putukad”, millele järgnes loodusretk lektori juhendamisel.

Täna, 27. juuni keskpäeval on huvilistel võimalik minna lilleretkele orhideegiid Tarmo Pikneriga. “Kui hästi läheb, siis näeme paari tunniga ära 15 liiki,” avaldas Pikner eile lootust.

Kui Eestis on kokku 36 orhideeliiki, siis Lääne-Saaremaal on neist esindatud 34. Kõik orhideeliigid on Eestis kaitse all.

Pikneri sõnul on sel aastal väga hea orhideeaasta kahe perekonna osas – on käppasid ja sõrmkäppasid. “Isegi maanteede ääres kasvavad jumalakäpad ja hallkäpad ning balti sõrmkäpp ja ka saaremaa sõrmkäpp,” loetles Pikner, kes on esimesena kirjeldanud just saaremaa sõrmkäppa. Orhideede juures on hea see, et kui mai lõpus alanud käpaliste õitsemisaeg juuni keskel otsa sai, siis nüüd alustavad sõrmkäpad ning neile järgnevad neiuvaibad, muguljuured ja ööviiulid.

“Varem oli meil orhideefestival nädal aega jutti, kuid siis ei saanud kõiki liike kätte. Nüüd jagasime ta kolmeks. Mina nimetaksin Lääne-Saaremaad lausa orhideeparadiisiks,” rääkis Pikner. Siinsed liigid pakuvad suurt huvi ka välismaalastele, sest kümnete miljonite aastate jooksul troopilistest vihmametsadest siia jõudnud ja siin kohastunud liigid on maailmas ainulaadsed. “Ütleme nii, et Soome ja Lätiga oleme sarnased,” möönis orhideeuurija.

Festivali korraldaja Maarika Toomel kutsus inimesi lisaks lilleilu nautimisele ka täna õhtul kell kaheksa Loona mõisas algavale galakontsert-õhtusöögile “Mulle meenub üks laul”, millega tähistatakse Edith Piafi 100. sünniaastapäeva.

Toomel soovitas ainult eelnevalt kohad broneerida. Laulab Erkki Otsman, kes on hariduselt bioloog. Tema juhtimisel minnakse pühapäeva keskpäeval taas lilleretkele.

Orhideefestivali kolmas osa kestab 10.-st 11. juulini. Ka siis saab orhideegiidiga lilleretkele minna. Kontsert toimub koostöös Kihelkonna kirikumuusikapäevadega ning laupäeval, 11. juulil avatakse Papissaare sadamas pop-up restoran Lapik Lest.

Print Friendly, PDF & Email