Merearmastus tõi Elle Mäe mandrilt kodusaarele tagasi (1)

RÄNNUTEEL: Elle ja Hannes Mäe mullu septembris Ungaris Nozsvajs. Foto: erakogu

RÄNNUTEEL: Elle ja Hannes Mäe mullu septembris Ungaris Nozsvajs. Foto: erakogu

Laimjala mailt väikesest Mägi-Kurdla külast pärit Elle Mäed teatakse-tuntakse enam kui neli aastakümmet kihelkondlasena. Laiemat tuntust on ta kogunud kaugmatkaja, giidi, seltsielu edendaja, rahvatantsija ja oskusliku sõnaseadjana, värsside sepitsejana.

Tollase Eesti põllumajanduse akadeemia ökonomistina kiitusega lõpetanud saarlast kutsuti pärast õpinguid põllumajandusülikooli tööle, kuid Elle ei võtnud pakkumist vastu. Noor spetsialist ei kujutanud elu ette merd nägemata. Akadeemias õppimise ajal tartlase Hannes Mäega tolle kodulinnas abiellunud saarlane loobus mehekodus elamisest ühel põhjusel. Selleks oli Saaremaa.

Tegelikult huvitas Kahtla põhikooli kiitusega lõpetanut Ellet keskkoolipäevil geoloogia. Orissaare keskkoolis õppides unistas ta ekspeditsioonidest ja uurimisretkedest mägedesse. Koolitüdrukuna korjas ta kive ja lihvis neist endale nööbid. 1968. aastal, kui ta keskkooli lõpetas, ülikooli geoloogiateaduskonda vastuvõttu ei toimunud.

“Pealegi olin selgeks saanud, et Eesti geoloogide väljund on põhjavesi ja põlevkivi. Mina olin laiemast temaatikast huvitatud,” viitas Elle toonase ümberotsustamise põhjustele.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

 

Print Friendly, PDF & Email