Tantsupidude radadel (1)

PEOLISED: Tantsupeol jalga keerutanud Veeve Nõu ja tribüünilt pidu jälginud Aive Mõistlik jäid õhtuga igati rahule. Foto: Tambet Allik

PEOLISED: Tantsupeol jalga keerutanud Veeve Nõu ja tribüünilt pidu jälginud Aive Mõistlik jäid õhtuga igati rahule. Foto: Tambet Allik

Kui oleme väikesed, tahame olla suured. Kui oleme suured, tahame olla väikesed. Kas saab siis ajas nagu trepiastmeil tagasi astuda? Just nii, luuletaja Olivia Saare salmiga algas Saaremaa 45. maakondlik tantsupidu.

Tantsude ja võimlemiskavade vahel kõlas linnastaadionil staažika kultuuritöötaja Tiiu Villsaare hääl, kandmaks ette Tõnis Kipperi loodud teksti. Tantsupeo nime ja teemat silmas pidades viidi publik nostalgilisele ajarännakule, kus läbivad teemad olid tantsupeod, ajastud ja õnn.

Rahvakultuuri spetsialisti Krista Lembri sõnul sobis Kipperi kirjutatud tekst justkui rusikas silmaauku ja just Villsaare esitus viis sõnumi publikuni. “Oligi kohe tõsiselt aja lõim, ei midagi liiga lillelist, vaid selline reaalne,” kinnitas Lember.

Lisaks aitasid õige meeleolu tekkimisele kaasa tantsupidu ja ka rongkäiku ehtinud kaltsuvaibad. Oluline roll oli täita ehtsatel külapillimeestel. “Olid kui kutsuvad hääled, mis juhatasid staadionile,” meenutas Lember rongkäigus tekkinud emotsioone.

Tantsupeo kõige olulisem element on ikkagi tants. Kunstiline juht Virge Varilepp arvas, et lõpunumbri puhul jäi aega veidi väheks selleks, et kõik oleks täpselt nii aru saanud, nagu tema oma unelmates kujutas, kuid sellest hoolimata oli ka lõpp väga hea. “Olen ikka väga rahul,” ütles Varilepp peo kokkuvõtteks.


 

Muljeid tantsupeost

Aive Mõistlik Valjalast: “Palju tuttavaid oli peol, aga kui poleks olnud, oleks ikka tulnud. Ma käin nii palju kui võimalik ju tantsupidusid vaatamas. Väga ilus pidu oli, mulle meeldis, et õnnest oli räägitud ja ajast. Meeldis see, et õnn tuleb meie õuele ja meie majja ja tuleb meie sahvrisse ja õnne peab välja teenima. Hästi sellised toredad märksõnad, mis mulle meelde jäid. Tantsud olid ka ilusad, võimlejate sinimustvalge kava meeldis mulle eriti, ja Valjala lapsed olid ju ka siin. Lisaks nägime siin palju tuttavaid pealtvaatajate seas.”

Veeve Nõu Laimjalast: “Esinesin ise ka ja murul oli täitsa hea olla. Nii suurepärane ilm on ju ka, et see oli kohe kasuks. Päev oli muidugi pikk. Proovides aeti memmed kõigepealt välja, sest arvati, et vanad inimesed, need ei maga ju hommikul… Aga pole midagi, me peame vastu. Meil, Laimjala Kedrusel, ei lähe tavaliselt tantsud sassi ja need olid praktiliselt ammu selged. Memmede rühm on meil, võtaks taadid ka kampa, aga pole ju võtta neid kuskilt.”
Helena Nõmm Kuressaarest: “Mulle meeldis see pidu väga. Eriti meeldis see, et üks mu sugulane tantsis ka peol. Ta on minust aasta vanem.”

Andrus Saat Kuressaarest: “Tantsupidu jättis mulle väga hea mulje. Varem ei olegi eriti sattunud tantsupeole, kuna olen kaugemal tööl olnud. Aga väga ilus oli ja igal juhul tuleks uuesti. Lapsena sai ise ka tantsitud ja arvan, et suuremal osal, kes siin täna on, on mingi tantsupisik ikka sees.”

Helgi Nõgu Kuressaarest: “Olen ise vana Taritu tantsija, kokku 19 aastat tantsisin, algul naisrühmas, pärast segarühmas ja sealt ma sain mehe ka. Ta tuli minule partneriks – see oli 1973. aastal – ja on seda tänapäevani. Tantsupeod käin ma kõik läbi, mitte ükski ei jää vahele, meeste tantsupeol käisin ka. See oli ka kihvt, aga kui segapaarid on murul, siis see on ikka midagi muud. Päris mitmed tantsud tundsin täna ära, mida kunagi olen ise ka tantsinud.”

Uno Nõgu Kuressaarest: “See tunne, et hakkaks jälle tantsima, on kogu aeg sees, aga jalad ei kanna enam nii palju. Aga meil oma poiss tantsib Piiprellides, leidsime ta üles ka platsi pealt. Üldiselt oli kõik väga sujuv ja mitte midagi ei saa öelda, ilm on ka muidugi fantastiline.”


Nemad kõik koos tegidki tantsupeo

Lasterühmad
1.–2. klass: Aste PK (juhendajad Eena Mark, Reet Lõugas), Kuressaare VK (Eldin Lember, Girta Tang), SÜG-i Öietikesed (Kersti Truverk), Valjala PK (Anne Heinsalu).
3.–4. klass: SÜG-i Öietikesed (Kersti Truverk), Salme PK (Lea Lääts), Pihtla AK (Eena Mark), Väikesed Sõlesepad (Merle Tustit), Lümanda PK (Ulvi Põld), Leisi KK (2.–4. kl) (Meeli Stankevitš).
5.–9. klass: Leisi KK (Meeli Stankevitš), SÜG-i Öieti (Eena Mark), Valjala PK (Anne Heinsalu), KG tantsurühm (Merle Tustit), Muhu PK (Anne Auväärt).

Noorterühmad
Leisi KK (Meeli Stankevitš), SÜG-i Öieti (vanem ja noorem; juh Eena Mark), Viirelind (Anne Keerd), KG Sõlesepad (Merle Tustit), Kuljus (Reet Sillavee, Tallinn).

Naisrühmad
Sõlus ja Tokkroes (Anne Keerd), Lümanda Kabujalake (Ulvi Põld), Kadrid ja Kadakmari (Virge Varilepp), Kaarma Kargus (Kai Kiik), Tõllu Tütred (Enda Torga), MariAnnid (Mari Soots), Mustjala Kuldking (Helje Raaper), Ritsikas (Merle Sillavee), Koidukiir (Janne Hints).

Segarühmad
Leisberg (Anne Keerd), Rummaja (Ulvi Põld), Tõmba Jüri (Virge Varilepp), Valjala (Mari Soots), Lender (Aili Salong), Tornimäe segarühm (Ene Laak), Piiprellid (Eena Mark), Muhu segarühm (Anneli Tamm), Keeris (Kalle Kadarik), Varbarõõm (Merle Sillavee), West (Vaido Toomsaar, Läänemaa), Kuljus (Reet Sillavee, Tallinn).

Veteranid
West-Vilistlased (Vaido Toomsaar, Läänemaa), Ätsed ja Ehaviir (Anne Keerd), Mõnusad ja Rukkilill (Ulvi Põld), Kolmas Noorus ja Meelespea (Jelena Pšenitšnaja), Pärsama Muigud (Aina Tomson), Kupar (Anne Keerd), Marleen (Merle Sillavee), Eideratas (Eena Mark, Helle Salong), Kedrus (Eha Ennemuist), Aste Antsakad (Tiiu
Villsaar), Kanarbik (Elvi Siimon, Reet Lõugas), Põlva memmed (Helje Põvvat, Põlvamaa).

Võimlejad
Võimlemisklubi Gymnastica (Kadri Rõõm, Tiiu Haavik, Ene Vahter), võimlemisklubi Fleks, Orissaare SK (Tiina Käen), Mustjala PK (Ly Haandi), Kärla PK (Virge Varilepp), huvikool Inspira (Inge Jalakas), Gymnastica naisrühm Tragid Memmed (Kadri Rõõm), Gymnastica neiduderühm, KVK neiud ja Kuressaare noorte huvikeskuse neiud (Tiiu Haavik), Gymnastica tantsutüdrukud (Kristin Aksalu, Heleri Soe), Kuressaare noorte huvikeskuse neiud Lizarthe (Ene Vahter).

Print Friendly, PDF & Email