Raekoja sisemine ilu

Foto: erakogu

Foto: erakogu

Äsja oma 452. sünnipäeva tähistanud Kuressaare linna üks tähelepanuväärsemaid hooneid – raekoda – on samuti jõudnud märkimisväärse daatumini. 345 aastat on auväärne iga, mille jooksul on muutunud nii hoone sisu kui ka välimus. Olgu siis ajatuultest või inimeste maitsest ja soovidest tingitult. Ajakirja Oma Kodu suvenumbris teeme juttu raekoja sisemuse kujunduslikest muutustest ja arengutest just hilisminevikus. Raekoja aega ja lugusid aitavad meenutada inimesed, kes on siin seinte vahel aastaid töötanud või tänu kellele on need seinad saanud uue ilme ja maja tervikuna uue hingamise. 

Kuressaare (Arensburgi) raekoja ehitamise aeg hõlmab aastaid 1654–1670. Ehitamise initsiaator oli krahv M. G. De la Gardie, ehitusmeister F. Stimer ja kiviraidur J. Hansson. Ametlikus kõnepruugis kõlab maja iseloomustus nii: kahekorruselise kõrge kelpkatusega hoone ehituskehand on kuubikujuline. Raekoda on krohvitud paekivist seintega, lihtne ja range, kuid suursugusena mõjuv nn põhjamaade barokki esindav hoone, mille ehteks on raidportaal dateeringuga 1670.

Edasi loe Oma Kodus suvenumbrist.

Print Friendly, PDF & Email