Debora Vaarandi mälestussambale vajatakse tuge (1)

KUTSUVAD KONTSERDILE: tuntud kunstniku, muusiku ja lastekirjaniku Henno Käo abikaasa Maie Käo (vasakul) ja ürituse üks eestvedajaid Eha Ennemuist. Foto: Tambet Allik

KUTSUVAD KONTSERDILE: tuntud kunstniku, muusiku ja lastekirjaniku Henno Käo abikaasa Maie Käo (vasakul) ja ürituse üks eestvedajaid Eha Ennemuist. Foto: Tambet Allik

Laimjala vallas kavandatakse poetess Debora Vaarandile mälestussammas püstitada, mis loodetakse avada luuletaja 100. sünniaastapäeval 1. oktoobril 2016. Et ettevõtmine tõesti teoks saaks, kutsub Laimjala arenguselts kõiki häid inimesi sellele kaasa aitama.

“Annetusi on teinud omakandi inimesed, aga ka kaugemalt rahvas,” ütles ürituse üks eestvedajaid, Eeriko talu elanik Kaja Sepp, kelle kodu asub Debora Vaarandi endise kodu õuel.

Sepp lisas, et mälestussamba jaoks on juba raha annetanud näiteks soome kirjanik Antti Tuuri koos abikaasa, tõlkija Merja Hietalahti-Tuuriga. Tuuride kaaskirja oli lisatud ka kiitus saarlastele mälestussamba projekti algatamise eest. Üks eesti proua on aga annetanud koguni 200 eurot.

Maksab kuni 24 000

Mälestussammas läheb maksma 22 000–24 000 eurot. Nii on Simson Seakülast lubanud. Projekti eestvedajad loodavad ka projektitoetustele ja muudele rahastamisvõimalustele. Praegu on neil arvel 580 eurot, mis on kogunenud paari viimase nädalaga.

“Debora Vaarandi on tunnustust väärt juba ainuüksi “Saaremaa valsi” sõnade autorina, kuid ka luuletaja ja tõlkijana üldiselt. Arvame, et Laimjala vald ja Saaremaa tervikuna saab juurde ühe olulise turismiobjekti, kuhu on hea tulla nii eestlastel, soomlastel kui ka teistel saart külastavatel turistidel,” kutsus Kaja Sepp kõiki nende ettevõtmist toetama ja kaasa aitama.

26. juunil toimuva kontserdi “Laimjala valss” ajaks on plaanis avada Debora Vaarandi ja Laimjala vallast pärit kunstniku, lastekirjaniku ja muusiku Henno Käo elu ja loometööd kajastav näitus, mis jääb edaspidi Laimjala rahvamajas avatuks vähemalt suvekuudel.

Henno Käo abikaasa, Saaremaal suvitav Maie Käo nentis, et see, et tema abikaasast Laimjalas lugu peetakse, on väga tore. “Temast on ikka räägitud, üritusi ja jaaniõhtuid korraldatud ja teda mäletatud,“ lausus Maie Käo, lisades, et Henno jaoks oli Saaremaa väga tähtis, sest tegemist ju oli tema koduga. Nii on just Henno Käo esimene lasteraamat “Suure kivi lood” (1985) sündinud igatsusest koduse Saaremaa järele. Ka leiab Henno raamatutest tema lapsepõlvesõbra Rein Kirstu ja praegu Kuressaares elava sõbra Kalle Kase.

Saaremaal kõik teisiti

Saaremaale sattus Maie Käo, kes Hennoga koos kunstikoolis õppis, esimest korda pärast abiellumist. “Kui ma tulin praamiga üle, oli selline tunne, nagu oleks muinasjutumaale sattunud,” meenutas Kesk-Eestis üles kasvanud, kunstikoolis maalipedagoogikat õppinud Maie Käo. Tema sõnul oli siin kõik nii teistmoodi: kiviaiad, suured õitsevad kibuvitsapõõsad. Iga kord pärast õhtusööki käisid nad Saaremaal Hennoga metsas ja vaatasid loomi.

Küsimusele, miks Henno Käo just lasteraamatuid kirjutas, vastas Maie, et see sobis talle, ja ilmselt oli üks põhjus ka, et just siis hakkasid neile lapselapsed sündima. “Pisike pojatütar istus tema kõrval ja nii nad kahekesi sõbralikult tegid,” meenutas ta. Kontserdile plaanib Maie aga kindlasti minna.


Annetusi saab teha MTÜ Laimjala Arenguselts kontole EE952200221060894747.
26. juunil kl 20 toimub Laimjala mõisapargis kontsert, kus Debora Vaarandi ja Henno Käo sõnadele tehtud lauludega astuvad üles Ivo Linna, Antti Kammiste ja ansambel Kruuv ning päevateemalisi vahetekste loevad näitlejad Piret Rauk ja Garmen Tabor. Esinevad ka Laimjala valla lapsed.

Print Friendly, PDF & Email