Trükiettevõtja Jüri Grišin: tööle peab tulema nagu peole (3)

TÖÖL ON TORE: Oskar Ansip, Evi Pära, Anni Murd ja Jüri Grišin oskavad oma tööst rõõmu tunda. Foto: Raul Vinni

TÖÖL ON TORE: Oskar Ansip, Evi Pära, Anni Murd ja Jüri Grišin oskavad oma tööst rõõmu tunda. Foto: Raul Vinni

Tänavu juunis tähistab 20. sünnipäeva Kuressaares tegutsev trükikoda G. Trükk OÜ, mille juht Jüri Grišin tõdeb, et ehkki ettevõte on ajas kahanenud, on nad tänu headele klientidele vastu pidanud.

Trükiettevõtte juhataja Jüri Grišin ütles tegutsemisaastatele tagasi vaadates, et firmat luues mõtled ju ikka, et asi kestab kenasti. Et see aga nii kaua püsib, poleks ta uskunud.

“Selle asjaga on nii nagu abieluga: ikka arvad, et see on igavene, aga..,” muigas ta. 20 aastat on G. Trüki jaoks olnud Grišini sõnul igatahes sama värvirikkad nagu ettevõtte logogi.

Masu elati kenasti üle

Ehkki siin-seal on kuulda olnud, et trükikoda kavatseb uksed kinni panna, lükkas Grišin selle väite ümber. “Nagu on öelnud Mark Twain, kuuldused mu/meie surmast on ennatlikud,” kinnitas ta.

Ta möönis, et raske oli siis, kui masu tuli, kuid seegi elati üle tänu tublidele kaastöötajatele ja klientidele, kes neid usaldasid. Grišini sõnutsi oli neil ettevõtte algusaegadel rohkem püsikliente ja vähem pisikliente, kuid nüüd on vastupidi.
“Täname siin kohal Ouman Estonia OÜ-d, kes on pikki aastaid meie klient olnud,” kiitis ta.

Põnevaid tellimusi ja töid on trükikojal olnud nende paarikümne aasta jooksul hulgaliselt. Grišin tõi välja näiteks Albert Uustulndi raamatud, “Saarlaste elulugude” viis köidet, “Estonia Maritima” ja sajad muud raamatud. Trükikoja juhataja sõnul viisid need tööd teda kokku huvitavate inimestega, autoritega. “Iga töö on omaette põnev, sest saad tuttavaks uute inimestega ja võimaluse tehtud tööga rõõmu valmistada,” põhjendas ta.

Kui G. Trükk 1995. aastal tegevust alustas, oli neil Jüri Grišini sõnul vaid üks konkurent maakonnas – Saarte trükikoda. Nüüd on olukord vähe teisem.

Ta märkis, et kuna nad on siiski enamasti ofsettrükiteenust (trükiteenuse liik – toim) pakkuv trükikoda, siis on neil samalaadne konkurent jätkuvalt vaid üks siin saarel. “Kuna digiajastu on aga nii võimsaks muutunud, siis digitrüki teenust pakuvad siin praegu tõesti üsna mitmed firmad peale meie,” tunnistas ta.

Grišini sõnul on G. Trükk aastatega pigem kahanenud, kuna pea igal inimesel on võimalus endale hea printer soetada ja väikseid asju kodus trükkida, sama kehtib ka asutuste kohta. Nõnda on ka trükimahud aastatega kõvasti vähenenud. “Alustasime kolme inimesega. Oli aastaid, mil tööl oli kümme inimest, ja juba mõned aastad on tööl neli inimest,” sõnas ta.

Trükikoja püsima jäämise saladust näeb ettevõtte juht klientides. Tema tänusõnad kuuluvadki kõigile endistele, praegustele ja tulevastele klientidele. Samas peitub ettevõtte edu tema arvates ka n-ö vundamendis.

Nõnda jagus tal tänusõnu ka Liili Tedrele, Mati Lukule ja Ain Varesele. Eriline tänu kuulub Evi Pärale, kes on olnud trükikojaga selle algusaastatest ja kes ei keeldu Jüri Grišini kinnitusel ka praegu jõu ja nõuga abistamast.

Õigel ajal õiges kohas

“Hiljem, kui algas masu ja tekkis mõte uksed kinni panna, viis õnnelik juhus – nagu äris ikka: õigel ajal, õiges kohas – meid kokku Anni Murdiga,” tõdes Grišin.

Anni positiivsus, innukus ja töökus on juhataja kinnitusel täpselt niisamuti suurt tänu väärt. Praegu on Anni Murd ettevõtte tootmisjuht ja püüab koos töölise Oskar Ansipiga “trükivankrit” edasi vedada.

“Siinkohal meenub mulle Fixi laul “Tsirkus” – ja tema najal vaid seisab see terve tsirkus koos..,” naeris Grišin. “Tööle peab tulema nagu peole,” on ta veendunud.

Print Friendly, PDF & Email