Saare mehed tantsupeol

Möödunud nädalavahetusel lustisid Rakveres kahepäevasel meeste tantsupeol ka saarlased.

“Meid oli rohkem kui hiidlasi,” muigas Leisi keskkooli rahvatantsuõpetaja Meeli Stankevitš, lisades, et Hiiumaalt oli üks rühm, Saaremaalt aga viis rühma koolidest. Tantsisid Leisi keskkooli kaks rühma (5.–6. klass ja gümnaasiuminoored), Kuressaare gümnaasiumi Sõlesepad (juh Merle Tustit) ning Saaremaa ühisgümnaasiumi 3.–4. kl poisid ja gümnaasiuminoored (juh Eena Mark).

Tallinna tantsuakadeemias Uppsar tantsiv ja Leisi vallas elav Juhan Kanemägi koondas aga oma rühma saarlastest rahvatantsijad ja pani kokku oma saarlaste rühma.

Teist korda meeste tantsupeol käinud Eena Margi sõnul oli see selline keskmine pidu. “Ma olen seda korra juba kogenud, nii et ei oskagi midagi öelda,” tähendas Eena Mark, lisades, et ta ei ole eriti meeste tantsupeo pooldaja. Samas märkis Mark, et poistele meeldis. “See ühine tantsimine on ikka tore, on see siis meeste või naistega,” kinnitas ta.

Esmakordselt meeste peol osalenud Leisi kooli õpetaja Meeli Stankevitš ütles, et tema muljed on vahvad. “Ilmselt oli see pidu aga tantsijaile vahvam kui pealtvaatajaile,” arvas Stankevitš, lisades, et mõne tantsu puhul tekkis näiteks küsimus, mida sellega öelda taheti. “Aga poisid olid rahul ja neile väga meeldis,” nentis ta.

Rakverre sõideti juba neljapäeva õhtul, et alustada reede hommikut proovidega. Reedene päev oli proovide päralt, samuti laupäeva hommik, mil kava kokku pandi. Laupäeval kell 15 oli peaproov ja siis järgnes kolm kontserti. “Poisid pidasid rõõmsasti vastu,” muigas juhendaja.

Meeste tantsupidu “Kolm” toimus kolmandat korda ja ühendas tantsides tervikuks keha-, hinge- ja vaimutemaatika, mida sümboliseerib käejoonte mustriga peopesa. Peopesas olevad jooned on nagu tantsumustrid, mis on loonud end läbi elutantsu. Koos õpetajate ja rühmasaatjatega oli peol osalejaid 3280, tantsurühmi 337. Kõige nooremad tantsijad lõpetasid äsja esimese klassi, kõige vanemad olid aga pensionieas.

Print Friendly, PDF & Email