Ajakaja: Märka olla tervislik

Tervisega on lood mitmeti. Mõned asjad seoses tervisega on sellised, kus inimene ei saa midagi parata – asjad on just nii, nagu on. Mõne asjaga on aga sedasi, et inimene ise saab oma parema tervise ja olemise heaks palju ära teha. Need on asjad, mis johtuvad elustiilist.

Möödunud nädalal toimus Tallinnas kaks olulist üritust, mis seotud tervise ja tervislikkuse ning ka elustiiliga. Kogunesid südamearstid nii Baltikumist kui ka Põhjamaadest ning toimus terviseedenduse konverents fookusega laste tervisele ja heaolule.

Lisaks tuli üle-eelmisel nädalal avalikkusele uudis inimeste arvamistest – mida inimesed mõtlevad arstiabi kättesaadavusest ja kvaliteedist. Pole mingi saladus, et inimeste arvates võiksid asjad olla paremini. Teisalt, vaid tagajärgede likvideerimisele panustamisega kaugele ei jõua. Tervisevaldkonna asjatundjad on sellest palju rääkinud, et ennetav tegutsemine, haiguste ja kehva enesetunde vältimine tervislike eluviisi abiga on parem inimesele endale, kuid see on parem ka süsteemile, lisaks ökonoomsem rahalises mõttes.

Sestap võiksime märgata ja tähelepanu pöörata just sellele, kuidas elada tervislikumalt ja võimalusel vältida elustiili, millega me iseennast hukutame. Võiksime märgata, et ka meie suhted ja elukvaliteet läheksid sedasi väheke paremaks ja elu ilusamaks.

See võib tunduda triviaalne, kuid suve ja puhkuse alguses võiks ju proovida mõelda, et õllepudeli asemel võtame veepudeli ja tervislikkuse üheks osaks saaks ka teadlik strateegia – strateegia eladagi tervislikult, hoolida iseendast ja seeläbi ka teistest. Hoolida tervest elukeskkonnast ja elukvaliteedist.

Muidugi, mündil on ka teine pool. Kui hakkame tervislikeks, muutuvad ärevaks tubaka- ja alkoholitootjad, sest nende sissetulekud hakkavad kahanema. Sama on tervisliku toitumise korral. Siin tuleb aga mängu juba tootjate sotsiaalse vastutuse küsimus. Vastutus terve ja tervisliku Eesti eest. Lahendus on tasakaalus ja üksteise huvide mõistmises.

Kõik algab siiski inimesest endast. Sellest, kas ta märkab ja tahab olla tervislik. Kas ta oskab hoiduda haigustest ja viitsib panustada ennetusele. Kokkuvõttes taandub kõik ikkagi elustiilile.

Print Friendly, PDF & Email