Linnus sai uue piksekaitsme

endel püüaKuressaare linnuses vahetati maikuus välja 1980. aastate esimesest poolest pärinev amortiseerunud piksekaitse.

Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa (fotol) ütles, et vana piksekaitse oli juba nii läbi roostetanud, et oli viimane aeg see välja vahetada.
Koos käibemaksuga läks uus piksekaitse maksma ligi 7000 eurot. Piksekaitsme vahetamist toetas kultuuriministeerium muuseumide reservist. Selle paigaldas FIE Margus Tamm, kes paar aastat tagasi ka suurtükitornile uue piksekaitsme paigaldas.

Püüa märkis, et uus piksekaitse on paigaldatud otstarbekamalt kui vana. Varem oli piksekaitse katuseharjale paigaldatud niiviisi, et osa külastajaid, kes kaitsekäigus jalutas, kippus traadist kinni võtma ja ennast üles vinnama, et üle katuseharja sisehoovi vaadata. “Sellepärast oli katankatraat osaliselt juba lahti tulnud,” selgitas Püüa. Nüüd on traat viidud käigutee alt läbi.

Püüale ei meenunud, et pikne oleks kunagi vanasse kaitsmesse sisse löönud. Küll aga kasutas aastaid tagasi üks punkar piksekaitsmetraati, et laululava poolt küljest üles ronida. Intsidendi järel paigaldati traadile kolme meetri ulatuses vinkelrauad, et edaspidi keegi traati mööda üles ronima ei kipuks.

Lisaks nüüdisajastati linnuses märtsi, aprilli ja maikuu jooksul elektrisüsteemi. Välja vahetati kõik elektrikilbid, pistikupesad ning osa juhtmeid ja valgusteid. Käimas on ka suurtükitorni ventilatsioonisüsteemi paigaldamine ning juulis algavad fassaadi- ja soojustustööd Aavikute majamuuseumis. Remont käib ka Mihkli talumuuseumi puhkemajas.

Print Friendly, PDF & Email