Kahe eestlasest buda munga jälgedes Birmas

IMELINE: Bagan on kahtlemata maagiline koht. Eriti päikesetõusu ja -loojangu ajal. Foto:  Steven Belcher

IMELINE: Bagan on kahtlemata maagiline koht. Eriti päikesetõusu ja -loojangu ajal. Foto:
Steven Belcher

Kagu-Aasia kutsus mind oma rüppe juba kolmandat aastat järjest ja kuigi mul puudub veel võrdlusmoment ülejäänud maailmanurkadega, on üsna tõenäoline, et just see värvikas piirkond jääbki mu vaieldamatuks lemmikuks.

Leian end ikka ja jälle just sinna tagasi igatsemas. Seda enam, et juhus, saatus, karma või nende kooslus viis mind seekord kohtumiste ja kogemusteni, millel on mu edasiste otsuste ja käitumismallide kujunemisel küllaltki suure ja märgilise tähendusega roll.

Reisi läbivaks jooneks sai budistlik maailmavaade ja vaimsus, mis on mulle ka varem huvi pakkunud, aga ilmselt oli just nüüd paras aeg järgmine ja pikem samm selle õpetuse järgimise suunas astuda.

Birma. Massiturismist rikkumata maa

Juba paar aastat mõlkus peas mõte külastada maailma ühte suuremat budismi kantsi Birmat (88% elanikkonnast on budistid). Huvi peamine põhjus oli see, et tegemist on siiani üsna kinnise ühiskonnaga, kus paljudesse piirkondadesse minek on turistidele keelatud. Riigi eesotsas on juba pikemat aega sõjaline hunta, mille vastu rahvas aeg-ajalt mässu tõstab. Katsed võita lihtrahvale rohkem vabadust ja paremaid elutingimusi on aga relvade abil julmalt maha surutud.

Martin Sepp

Print Friendly, PDF & Email