Eakad lõpetasid hooaja maikuus kahe reisiga

6. mail tegid teatrihuvilised Orissaare eakad juba traditsioonilise ühise teatrikülastuse rahvusooperisse Estonia vaatama-kuulama Pál Abrahami operetti “Savoy ball”. Seekord oli lavastaja ja kunstnik Mart Sander.
Külli Solvak, Maaja Vabrit

Juba garderoobis oli näha varakult kohale tulnud ja pidulikult riietatud vanemaid daame ja härrasid, sest etendus oli mõeldud pensionäridele. Operett esietendus rahvusooperis Estonia 15. jaanuaril 2014. “Savoy balli” on Estonias etendatud 1933/1934 ja 1981/1982. Viimases särasid peaosades Voldemar Kuslap ja Helgi Sallo. Filmiversioon operetist valmis Ago-Endrik Kerge käe all 1985. aastal Tallinnfilmis. Kindlasti mäletavad paljud säravaid peaosalisi Elle Kulli, Arne Üksküla, Merle Talvikut, Jüri Krjukovit jt ning võrdlesid neid praeguse etenduse osatäitjatega.

Tundus, et Mart Sander on operetti kaasajastanud ja toonitanud just 1930. aastaid. Oleks tahtnud näha rohkem sära, glamuuri ja elegantsi. Aga etenduses kõlanud laulud rõõmustasid elujaatavuse ja positiivsusega. Eriti jäi meelde Tõnu Kilgas teener Archibaldina.

Kuna vahemaad on väga pikad, siis otsustasime lüüa kaks kärbest ühe hoobiga ja külastasime Kumu kunstimuuseumi, kus vaatasime püsinäitust eesti kunstist.

Teine reis viis meid Tori valda tutvuma sealsete vaatamisväärsuste ja eakate tegemistega. Kutsuja ja vastuvõtja oli Aarne Põlluäär, kes töötab vallas arendusnõunikuna. Vallas toimuvat tutvustas meile väga kaunis restaureeritud vallamajas vallavanem Kaie Toobal. Ettekanne oli väga huvitav ja andis põhjaliku ülevaate Toris toimuvast.

Seejärel külastasime Tori sõjameeste mälestuskirikut, mis jättis väga sügava mulje. On tore, et sõjameeste mälestust alal hoitakse. Kiriku juures on Mati Karmini loodud Püha Jüri monument. Pärast Tori põrgu vaatamist käisime kohalikul surnuaial, kuhu on maetud kirjanik Andres Saal.

Tore oli vastuvõtt Tori sotsiaalmajas, kus juhataja Ave Aaslaid tutvustas majas tehtavat. Maja teisel korrusel on sotsiaalkorterid elu hammasrataste vahele jäänud inimestele. Meie külaskäik lõppes rahvamajas, kus tutvusime kohalike pensionäridega ja kutsusime nad suveks endale külla. Reis oli meeldejääv, oleme väga tänulikud Aarne Põlluäärele asja korraldamise eest.

Oleme oma reisid sõitnud Kalle Reiside bussiga ja viimasel korral oli roolis Kalle Aus ise. Transpordikulusid aitasid kanda sponsorid Lillsund OÜ (Tõnis Metsniit) ja Metall-Lux (Tanel Koit). Suur tänu selle eest!

Print Friendly, PDF & Email