Teiste tööstuste töötajaid koondamine ei ähvarda (1)

TÖÖD JAGUB: Tepcompis on kõigil käed tööd täis. Katrin Vahteri askeldamist jälgib juhataja Hendrik Reek. Foto: Raul Vinni

TÖÖD JAGUB: Tepcompis on kõigil käed tööd täis. Katrin Vahteri askeldamist jälgib juhataja Hendrik Reek. Foto: Raul Vinni

Läinud nädalal käis meediast läbi uudis, et Kuressaares auto- ja lennukitööstusele isoleeritud juhtmeid tootev Ionix Systems on sunnitud juba tuleval kuul koondama kuni 33 inimest.

Seda põhjusel, et tööd on lihtsalt kõvasti vähemaks jäänud. Ionix Systems OÜ tegevjuht Margus Tang ei soovinud teemat pikemalt kommenteerida, avaldades vaid lootust, et ehk päris nii must stsenaarium neid ei oota, kui juba räägitud.

Teised on töötajate hulka kasvatanud

Värskes majandusaasta aruandes on Ionix Systems praeguse aasta suhtes siiski optimistlik ja toob välja, et seoses uute projektidega peaks ehk olema võimalik töötajate arvu ka kasvatada. Samas märgitakse aruandes, et tellimusi ja prognoose jälgitakse ning töötajate arvu reguleeritakse sellele vastavalt. 99,6 protsenti ettevõtte müügitulust moodustas mullu tootmisteenuse eksport Suurbritanniasse.

Teistel Saaremaal asuvatel tööstustel töötajate arvu vähendada õnneks ei tule. Veidi üle aasta Kuressaares tegutsenud ning leedvalgusteid ja elektroonikakomponente tootev Tepcomp OÜ kehva käekäigu üle kurta ei saa. Tehase juht Hendrik Reek tunnistas, et esimene aasta on läinud väga hästi. “Meil on areng olnud hea, oleme töötajaid juurde võtnud ja töömahud on kenasti suurenenud,” kinnitas Reek. “Selles mõttes on meil küll väga hästi läinud.” Töötajaid on Tepcompis praegu 16, aasta tagasi oli neid üheksa.

Reegi sõnutsi on nad isegi mõelnud, et võib-olla peaks töötajaskonda veelgi suurendama. “Kindlasti! Oleme pakkumistele väga avatud,” kinnitas ta. Tema on seda meelt, et inimesed, kes Ionix Systemsis tööta peaksid jääma, võiksid end neile pakkuma tulla. “Täitsa vabalt. Kui leiame sobivaid inimesi, oleme avatud läbirääkimisteks.”

Ouman Estonia OÜ juhataja Erik Keerberg ütles, et nende puhul on hooneautomaatika valdkonna areng otseses seoses ehitusturu dünaamikaga. Nii nagu paljudes muudes valdkondades on ka ehituses pigem tagasihoidlik periood ja kiiret kasvu ei ole.

“Küll aga on Oumanil õnnestunud viimasel ajal sõlmida uusi tarnelepinguid meile mittetraditsioonilistel turgudel Kesk-Euroopas ja Venemaal,” oli Keerbergil ka rõõmustav uudis. Tänu sellele on Ouman suutnud võrreldes eelmise aastaga käivet 10 protsendi võrra kasvatada.

Töötajate arv on viimased üheksa aastat olnud neil suhteliselt stabiilselt 155 ja 135 vahel. Praegu on Ouman Estonia töötajate arvu veidi kasvatamas.

Tegid Ionix Systemsiga koostööd

“Umbes pool aastat oleme ka Ionixiga koostööd teinud – osa nende töötajatest on aidanud Oumanil leevendada kasvanud nõudlusest tingitud tööjõuprobleemi,” avaldas Keerberg. Sedalaadi koostöö aitab tema sõnul ettevõtetel ajutiste tootmismahu kasvude ja kahanemistega paremini toime tulla.

Kummidetaile tootva Merinvesti tegevjuht Kaupo Kirs kinnitas, et neil läheb stabiilselt. “Ei midagi väga hirmsat ega ka eriti rõõmustavat. Meil on kõik stabiilne, liigume samas tempos kui eelmisel aastal,” tähendas Kirs.

Print Friendly, PDF & Email