Raamatututvustus: Mida sõid lähiajaloo suurimad diktaatorid?

KOLM MEEST, KOLM MAITSET: Adolf Hitlerit, Muammar Gaddafit ja Jossif Stalinit ühendab see, et nad kõik olid lähiajaloo suured türannid. Nende kulinaarsed eelistused olid aga väga erinevad. Foto: Lynk.ly

KOLM MEEST, KOLM MAITSET: Adolf Hitlerit, Muammar Gaddafit ja Jossif Stalinit ühendab see, et nad kõik olid lähiajaloo suured türannid. Nende kulinaarsed eelistused olid aga väga erinevad. Foto: Lynk.ly

Miks olid diktaatorid julmad? Suurbritannias ilmus hiljuti raamat, mille autorid analüüsivad XX sajandi kõige võikamate valitsejate kulinaarseid eelistusi.

Hiljuti pakkus Briti kirjastus Gilgamesh Publishing oma lugejatele suurepärase võimaluse tutvuda XX sajandi poliitikamaailma tuntuimate isikutega, kusjuures aluseks oli võetud küllaltki omapärane vaatenurk. Nimelt ilmutasid nad raamatu, milles peategelasi vaadeldakse ja võrreldakse selle järgi, millised olid nende kulinaarsed eelistused.

Raamatu “Diktaatorite lõunad” (ingl k Dictators’ Dinners: Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants) autorid Victoria Clark ja Melissa Scott on veendunud, et igapäevane toit avaldab mõju inimese mao ja soolestiku tegevusele, see omakorda mõjutab aga meie väärtushinnanguid ja maailmavaadet tervikuna.

Selgituseks tuleb kohe öelda, et raamatu autorid on kaugel kavatsusest oma tegelaste kuritegusid õigustada. Tõsi, nad vaatlevad XX sajandi julmi diktaatoreid kui tavainimesi, kel on oma maitsed ja nõrkused. Ja ehkki ei saa kindlalt väita, et suurushullustuseni ja kuritegudeni viis just teatud liiki toidu tarbimine või mõni seedehäire, võib mõned järeldused kõnealusest uurimusest siiski teha.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email