Jaan Roose kõndis üle Kaali järve

UUS EESMÄRK: Jaan Roose sõnul on Kaali võrratu ning kindlasti on tema eesmärk läbida teekond uuesti ja puhtalt. Foto: Tambet Allik

UUS EESMÄRK: Jaan Roose sõnul on Kaali võrratu ning kindlasti on tema eesmärk läbida teekond uuesti ja puhtalt. Foto: Tambet Allik

Vabadussportlane Jaan Roose püstitas laupäeval Kaalis Eesti rekordi, mis seisnes 110 m pikkusel ja 2,5 cm laiusel lindil üle Kaali järve kõndimises. Lint ise oli 22 meetri kõrgusel.

“Üritusega jäin väga rahule,” ütles Jaan Roose. Ta tähendas, et ei oleks osanud oodata nii palju publikut. Lisaks tulid tema jaoks ootamatult kohale ka slackline’i (tasakaaluliini – toim) harrastajad Leedust ja Lätist, et proovida kõndida Kaali tasakaaluliinil.

Eesti rekordit oli uudistama tulnud üle paarisaja inimese, lisaks kohalikele oli turiste Soomest jm.

Liini paigaldamine üle järve oli kiire ja lihtne tänu ArborEst OÜ abile, kes aitas üritust korraldada. Samuti tänas Roose Pihtla valda ja keskkonnaametit.

Vaatamata sellele, et Jaan Roose põhitegevus on trikitamine slackline’il, on ta viimasel aastal rohkem keskendunud pika slackline’i (longline) kõndimisele. “Pargis on mul õnnestunud hõlpsalt 130 m pikkune liin paigaldada ja kõndida,” rääkis ta, lisades, et highline’i (kõrgustes) on ta saanud mõnel korral kõndida välismaal, sest Eesti maastik ei sobi selle jaoks.

Seepärast tulid laupäevasele üritusele kohale ka harrastajad naaberriikidest, sest neil puuduvad samuti kaljud ja muu sobilik keskkond highline’i harrastamiseks.

Ka eelnev ettevalmistus oli Roose jaoks pargis pikkade tasakaaluliinide kõndimine. Paraku on pargis maapinna kohal kõndides 110 m palju kergem läbida kui kraatri kohal. Roose rääkis, et kõrgustes on hirm mingil määral alati suurim mõjutegur tasakaalu säilitamisel.

“Kaali liini kõndimise muutis raskemaks see, et läksin nii öeldes “külmalt” peale,” selgitas ta. Kui alguses oli Roosel mitu kukkumist, siis liini keskel sai ta tasakaalu paremini kontrolli alla ning kõndis ülejäänud poole ilusti lõpuni. Harrastajad naaberriikidest suutsid ainult alguses püsti saada ja kaugemale ei jõudnud.

Roose märkis, et koht on võrratu ning tema jaoks on kindlasti eesmärk läbida kogu teekond uuesti ja puhtalt. “Suur tänu kõigile, kes tulid kohale vaatama ja proovisid samuti jalga väristada madalamatel liinidel, mis olid paigaldatud kraatri kõrvale.”

Kaali arendaja, ettevõtja Alver Sagur ütles, et tema muljed toimunust olid vapustavad. “See üritus sobis Kaali väga hästi,” arvas ta.

Print Friendly, PDF & Email