Leedri pürgib aasta külaks

Järgides oma peaaegu et naaberküla eeskuju 2013. aastal, on Saaremaa 2015. aasta külal – Lümanda kandi Leedri külal – võimalus saada ka Eesti aasta külaks.

Leedri külas elab 67 inimest. Kui palju leidub tänapäeva Eestis külasid, kus rahvaarv kasvabki päriselt aastaga veerandi võrra, ja seda mitte kusagil suurlinna külje all, vaid kaugel ilmaveerel? Kui veel mõni aasta tagasi jooksis külas ringi kolm last, siis praegu on neid 15.

Leedri on ehe saaremaine sumbküla, mille eksitavalt käänuline teedevõrk, sammaldunud kiviaiad ja uhkelt üle põldude kiikav pukktuulik on muinsuskaitse all. Tihe omavaheline läbikäimine, eluterve uudishimu ja koostegutsemise harjumus on Leedri rahvale emapiimaga kaasa antud. Pärast külaseltsi loomist aga veelgi tormilisemalt käima läinud ühistegevus on kogukonnale andnud värske hingamise, mis on toonud tagasi ja juurde palju noori.

Küla on palju ettevõtlikum kui muu Eesti – siinne rahvas ei otsi tööd, vaid loob töökohti endale ise. Arhailine miljöö ja hakkajad inimesed on tekitanud koosluse, mida avastab igal aastal üha rohkem turiste.

Selle küla elanikel on hea meel jutustada neile oma lugusid, pakkuda külatänakute kordumatuid vaateid ja kostitada kogu Saaremaale kuulsust toonud kadakasiirupiga.

Leedri on viimastel aastatel õitsele puhkenud. Sellesse külla on tuldud tagasi ja siia on kolinud uusi elanikke, enamasti noori haritud inimesi, ettevõtlust on külas üha enam.

Print Friendly, PDF & Email