Hääd pirukad koduköögist (3)

PIRUKALE! Pirukameistrid (vasakult) Maie Kaup, Maide Ellik ja Elvi Koit on tulemusega rahul. Sama meelt olid ka Sakla saialaadalised. Foto: Tambet Allik

PIRUKALE! Pirukameistrid (vasakult) Maie Kaup, Maide Ellik ja Elvi Koit on tulemusega rahul. Sama meelt olid ka Sakla saialaadalised. Foto: Tambet Allik

Kes on juhtunud proovima, see juba teab, et Sakla memmed teevad maailma parimaid kodupirukaid.

Vahetult enne Sakla saialaata oli tegusatel memmedel ühekorraga käsil viiesaja lihapiruka küpsetamine. “Näe, küll on hea jahu meil, taigen kerkib ja kerkib ning üldse käte külge ei hakka,” ütleb hoolega taignast sobivaid pallikesi vormiv, enda sõnutsi abitöölise rollis olev Elvi Koit.

Naised kasutavad siniste kirjadega Kalewi Eesti jahu. Maide Ellik ütleb kõrvalt, et tegelikult ei ole üliheade pirukate retsept tema oma. “Kui mina tulin siia Saklasse elama, siis kutsus naabrinaine Palmi Lehtsalu mind appi tainast kloppima,” meenutab Maide, lisades, et naabrinaine on nüüd küll kahjuks juba manalateele läinud, kuid keegi peab seda tööd ju jätkama.

Maide sõnutsi on taigna kloppimine tõsine töö. Elvi räägib, et kui vanasti rulliti taignarulliga, siis nüüd ei ole enam üldse miskit rullimist, sest mida rohkem tainast rullid, seda kõvemaks see läheb. Samuti tuleb meeles pidada, et alati tuleb taignasse lisada enne sool kui suhkur, sest pärast ei tunne enam õiget maitset.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email