Sõda lõppes ka Saaremaal (2)

AUK RAEKOJA TAGA: Praeguse Rae poe asemel laiutas kesklinnas suur pommiauk. Foto: Saaremaa muuseum

AUK RAEKOJA TAGA: Praeguse Rae poe asemel laiutas kesklinnas suur pommiauk. Foto: Saaremaa muuseum

Täna vuravad Moskvas Punasel väljakul sõjamasinad, lehvivad lipud ja marsivad sõdurid. Suur küsimus on, milliste maade riigijuhid seisavad tribüünil Vladimir Putini kõrval ja kes mitte. 70 aastat tagasi jõuti Moskvas paraadipidamiseni alles 24. juunil. Ent kuidas tähistati sõja lõppu Saaremaal?

Kuigi otsene sõjategevus oli Saaremaal lõppenud juba pool aastat varem, hoiti lahingute tõttu Kuramaal siin suurt väehulka. Peamiselt Sõrve poolsaarel, aga ka Lääne-Saaremaal ja Kuressaares olid suuremad hooned sõjaväe käes.

Lihtsõdurid elasid telkides. Purustatud Kuressaare kesklinnas tähistasid rahu saabumist vaid ööpimeduses taevasse tulistatud automaadivalangud. Nimelt täristasid Lossi tänaval endise politseimaja õues, kus asus sõjaväe leivatööstus, pagarid rõõmusõnumit kuuldes taevasse.

Nõukogude ajal, erinevalt töörahvapühast 1. maist, võidupühal toonases Kingissepa linnas paraade ei korraldatud. Selle asemel toimus rahvamatk kesklinnast Tehumardi samba juurde. Tegu oli rahvarohke üritusega.

Pikk talv oli selja taha jäänud. Ilmad olid tavaliselt ilusad. Noorem rahvas tahtis endale lihtsalt tõestada, et suudavad 15 kilomeetrit maha käia. Vanemad inimesed kiikasid finišis lavkast müüdavat defitsiitset kaupa. Veteranid meenutasid noorusaega. Katlast pakuti hernesuppi ja loomulikult käis ringi pudel kangema kraamiga.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email