Ikka ja jälle prügiteemal

NII EI TOHI! Illegaalne vanamööbel ja muud suurjäätmed Aste reoveepuhastusjaama lähedal teepervel 29. aprillil. Foto: Andres Ramst

NII EI TOHI! Illegaalne vanamööbel ja muud suurjäätmed Aste reoveepuhastusjaama lähedal teepervel 29. aprillil. Foto: Andres Ramst

Kevadiste ilmade soojenemisega kaasneb aktiivne koristustööde algus. Kahjuks tuleb seejuures aga üsna tihti ette ka seda, et üleliigne praht ja jäätmed viiakse selleks sobimatusse paika.

Teateid säärastest ladestusplatsidest on saabunud ka Pähklimetsa teelt Kudjape alevikust. Tuletame siinkohal meelde, et suurjäätmed (vana mööbel, sh diivanid, toolid, lauad, kapid, kardinapuud, vaibad ja muud taolised suuremõõtmelised jäätmed, mida ei ole võimalik nende mõõtude või kaalu tõttu mahutisse paigutada) tuleb üle anda jäätmeid koguvale ettevõttele. Kasutuskõlbmatu vana mööbli võib ka ise transportida lähimasse jäätmejaama, milleks on Lääne-Saare valla elanikel Kudjape jäätmejaam.

Suurpuhastuse käigus tekib aga alati ka jäätmeid, millest soovitakse tihti vabaneda põletamise teel. Oluline on teada, et keskkonnakaitseliselt on aktsepteeritav vaid töötlemata või immutamata puidu põletamine. Kõikide teiste jäätmete, eriti aga plastiku põletamine kahjustab ümbritsevat keskkonda.

Praegu käib teavituskampaania, mille raames on loodud koduleht www.lõke.ee, kuhu on koondatud info, miks ei tohi jäätmeid lõkkes põletada ja kuhu tuleks jäätmed viia, et olla veendunud nende keskkonnasäästlikus käitlemises. SA Things on aga loonud kodulehe www.kuhuviia.ee, kust võib leida lähimad kohad, kus jäätmeid ära anda.

Võib-olla ei saa me muuta maailma paremaks, aga kodukoha ümbruse puhtana hoidmine on kindlasti meie võimuses.

Liina Saar
keskkonna peaspetsialist

Print Friendly, PDF & Email