1. septembriks korstnad puhtaks!

Peeter RummKirjatüki pealkiri võib lugejatele küll imelik tunduda, et hakkame varakevadel septembrist rääkima, aga kui loete artikli läbi, saate aimu. miks me seda teeme ja just nüüd. 

Nimelt on selle aasta 1. september tähtis päev mitte üksnes koolilastele, vaid ka kõigile neile, kes elavad eramajas ja toas on küttekolle.

Kütteseadmeid tuleb puhastada igal aastal. Korter- või ridaelamus peab seda ilmtingimata igal aastal tegema kutsetunnistusega korstnapühkija. Eramaja omanik saab kütteseadmeid küll ise hooldada, kuid iga viie aasta tagant peab ka tema kutsuma professionaali, kes ahjud, pliidid puhastaks ja nende korrasolekut kontrolliks. See teadmine on kahjuks veel üsna vähetuntud, kuid teadmatus ei vabasta vastutusest.

Vajalik on korstnapühkimise akt

Seega peab alates 2015. aasta septembrist igas eramajas olema päästeameti inspektori nõudmisel ette näidata korstnapühkimise akt. Korstnapühkija kutsumist ei tasu lükata viimasele hetkele, kuna siis võivad korstnapühkijad olla tööga üle koormatud ja järjekorrad väga pikad. Soovitame kütteseadmeid puhastama hakata juba lähiajal, siis kui kütteperiood on läbi ja korstnapühkijatel rohkem aega. Ilmselt ei ole kellelegi uudis, et sügisel, enne uue kütteperioodi algust venivad järjekorrad väga pikaks.

Korstnapühkijat tellides tuleb meeles pidada, et igal õigel korstnapühkijal on olemas kutsetunnistus. Selle kehtivust saab ja tuleb enne töö tellimist kindlasti kontrollida kutsekoja kodulehel http://www.kutsekoda.ee/et/index. Lähima kvalifitseeritud korstnapühkija kohta saab infot ka päästeala infotelefonilt 1524. Omalt poolt peate tagama korstnale juurdepääsu.

Pühkimata korstnatest ja hooletusest ahju kütmisel saab aastas alguse keskmiselt 200 tulekahju. Seega tahame me muuta suhtumist, mida kohtame iga päev. Õnnetused ei juhtu ainult meist kuskil hästi kaugel ja meile võõraste inimestega. Vanarahvas oli tark ja ütles kunagi, et õnnetus ei hüüa tulles. Ja nii ongi!

Võib saada ettekirjutuse

Mis juhtub, kui jätate kutselise korstnapühkija kutsumata ja teie kütteseadmed jäävad spetsialisti poolt üle vaatamata? Heal juhul ootab teid tuleohutusjärelevalve inspektori ettekirjutus koos sunnirahahoiatusega, mis võib ettekirjutuse mittetäitmise korral muutuda nõudeks.

Kui läheb halvemini ja te põhjustate oma puhastamata seadmetega tulekahju või ohu selleks, siis kirjutatakse teile välja trahviotsus. Kui keegi tulekahju tagajärjel hukkub, siis alustatakse teie vastu kriminaalmenetlust ning süüdimõistva otsuse korral küündib karistus rahatrahvist vangistuseni. Sellele lisandub aga ka südamevalu, mis jääb aastateks.


 

Olukorda selgitades on valikud järgmised

Korstnapühkija teenus – 60–80 eurot olenevalt piirkonnast.
Korstnapühkija kutsumata jätmise eest – ettekirjutus + sunnirahahoiatus kuni 3200 eurot (kui ettekirjutusest kinni ei peeta) + korstnapühkija teenus 60–80 eurot.
Puhastamata kütteseadmest alguse saanud tulekahju või oht selleks – umbes 1200 eurot.
Puhastamata kütteseadmest alguse saanud tulekahju tagajärjel hävib vara. Kahju võib olla suur, olemasolev kindlustus ei pruugi kahju hüvitada jne.
Puhastamata kütteseadmest alguse saanud tulekahju tagajärjel hukkub inimene. Kahju on korvamatu!
Õige otsuse teeb meist igaüks lõpuks siiski ise!

Peeter Rumm
Orissaare päästekomando pealik

Print Friendly, PDF & Email