Ormsö katsetas meresõitu kümme tundi (FOTOD) (5)

Foto: Tambet Allik

Foto: Tambet Allik

Läinud neljapäeval toimusid Nasval Baltic Workboatsi tehases valmiva Vormsi uue liinilaeva Ormsö käigukatsetused merel. Ühtekokku kestsid need kümme tundi, kella 8-st hommikul kella 18-ni õhtul. Laevatööstuse ekspordijuhi Jüri Taali kinnitusel on see käigukatsetusteks igati tavapärane aeg.

Katsetused toimusid Taali sõnul täies mahus, sõideti peamiselt kursil Nasva–Sõrve säär. Kiiruskatsetus tehti maksimaalsel võimsusel, sõites nii vöör kui ka ahter ees. Katsetati manööverdamist erinevatel kiirustel, mõõdeti pöörderaadiust erinevatel kiirustel, katsetati avariipidurdust, ankurdamist, kiirvalvepaadi veeskamist laeva käigult ja rooliseadme avariijuhtimist.

Laevaehitaja jäi katsetuste tulemustega rahule. “Laev demonstreeris väga häid sõidu-, manööverdamis- ja ökonoomsusnäitajaid,” kinnitas Jüri Taal. Ormsö nn üleandmiskatsetused said käigukatsetuste läbiviimisega seega lõpetatud. Erinevad katsetused kestsid kokku kuus nädalat ning laeva ristsed on planeeritud 22. maiks.

Ormsö on 43,8 m pikk ja 12 m lai ning selle süvis on 2,7 m. See on gabariitidelt seni suurim laev, mis Baltic Workboats on ehitanud. Laeva pardale mahub kuni 200 reisijat ja üle 20 sõiduauto. Sõitma hakkab uus parvlaev Vormsi ja mandri vahet.

Laeva maksumus on 9,4 miljonit eurot ja ehitust rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist.

Print Friendly, PDF & Email