Dr Tiina Tarkin: päikesevitamiini on hädasti vaja (1)

TOHTER SOOVITAB: Tiina Tarkini sõnul on kõige tähtsam ikkagi värske õhk, liikumine, korralik toit ja puhkus. Muidugi ka positiivne mõtlemine. Foto: Raul Vinni

TOHTER SOOVITAB: Tiina Tarkini sõnul on kõige tähtsam ikkagi värske õhk, liikumine, korralik toit ja puhkus. Muidugi ka positiivne mõtlemine. Foto: Raul Vinni

Perearst Tiina Tarkin ütleb, et kõige kasulikum on palju õues liikuda ja korralikult toituda. Siis pole vitamiinidega suurt muret.

“Seda, mida tavaliselt vitamiinidest vaja oleks, tihtilugu ei sööda,” ütleb peamiselt Sõrves tegutsev perearst Tiina Tarkin. Jutt käib D-vitamiinist. Tohtri käest küsitakse ikka vitamiinide kohta, kuid Tarkini sõnul just seda väga vajalikku vitamiini ei tarvitata. “Tegelikult ainuke vitamiin, mida meil kõigil on tõesti vaja võtta, ongi D-vitamiin. Aga seda võtavad väga vähesed inimesed. On tõestatud, et seda on meil organismis tõepoolest vähe. Seda peaksid mitte ainult lapsed, vaid me kõik võtma,” selgitab Tarkin.

D-vitamiini puudus võib olla paljude haiguste põhjus, kinnitab arst. Selle puuduse tõttu hakkab streikima immuunsüsteem ja siis on igasugu tõved kerged tulema. Väsimustunne niikuinii. D-vitamiini puudus on teadlaste sõnul seotud ka kõrge depressioonitasemega.

Eestlastel on D-vitamiiniga see jama, et see on meile enamiku aastast igapäevaselt lihtsalt kättesaamatu. Sest talvekuudel napib meil päikest. Põhjamaades üldse pidavat D-vitamiini puuduse all kannatama 70–80 protsenti elanikkonnast.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email