Suurlahel kehtib keeluaeg

KRAAVI ÄÄRES: Mirtel ja Raido Lember püüdsid särje konksu otsa. Foto: Tambet Allik

KRAAVI ÄÄRES: Mirtel ja Raido Lember püüdsid särje konksu otsa. Foto: Tambet Allik

Kuigi särjehooaeg jätkub jõudsalt, tuletab keskkonnainspektsioon meelde, et kalapüügieeskirja järgi on kalapüük Mullutu-Suurlahes keelatud 1. aprillist 20. maini.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles Saarte Häälele, et kõige suurem probleem on selguseta kuuluvusega ehk nõutava tähistuse ja märgistuseta püügivahenditega. Neid on tema sõnul Saaremaal püügilt eemaldatud 55 korral, kuid iga juhtumi taga on üldiselt üks kuni kuus püügivahendit.

“Seega võib öelda, sel aastal on eemaldatud ebaseaduslikke püügivahendeid 150 ringis,” märkis ta. Peamiselt on püügivahendeid ära korjatud Kuke peakraavist, Mullutu-Suurlahest ja Nasva jõest. Niisiis on nendel veekogudel kalapüük tõenäoliselt kõige intensiivsem.

Trahvitud on nelja

Esiletoomist väärib veel asjaolu, et kalapüügiseaduse järgi võrdsustatakse veekogul või selle ranna või kalda piiranguvööndis viibimist püügikorda seatud püügivahenditega kalapüügiga.

Trahvitud on seni kaht isikut, kes püüdsid nakkevõrkudega selleks luba omamata, ja kaht isikut, kes püüdsid spinninguga, omamata püügiõigust, vahendas Tuul. Lisaks on veel menetluses üks juhtum, mis on seotud püügiandmete esitamise ja lossimisega.

Kalapüügiseaduse rikkumise eest näeb sanktsioon füüsilisele isikule ette rahatrahvi kuni 300 trahviühikut ehk 1200 eurot. Seni määratud trahvid on Tuule sõnul jäänud alla maksimummäära.

Leili Tuul tuletas meelde, et kalapüügil tuleb lähtuda kalapüügieeskirjas ja seaduses sätestatud nõuetest ning lisaks tuleb jälgida ajutisi püügipiiranguid. Kõik vastavad aktid leiab veebis olevast Riigi Teatajast.

Särge jagub

Anonüümsust soovinud harrastuskalur rääkis Saarte Häälele, et on selle kevade jooksul saanud oma poolteist tuhat särge kindlasti. “Ei ole see veel mingi number,” lisas ta ja selgitas, et saagi suurus sõltub paljuski sellest, kuidas on viitsimist kalal käia. Seega mingeid erilisi nõkse ega suurt saladust tema saagi taga pole. “Käia tuleb ja minna tuleb sinna, kus kala on,” märkis kalur. Särgesid jagab kalamees sõpradele ja paneb ka kuivama. “Esimesed on juba kuivad, täitsa söömiskõlbulikud,” sõnas ta.

Söödaks kasutab kalamees poest ostetud tõuke. “Mugavus maksab ka midagi,” muheles ta ja lisas: “Kala võtab ka seda kärbsetõuku paremini kui ussi, ausalt öeldes.”

Print Friendly, PDF & Email