
NÜÜD KA SAAREMAAL: Pöide valla Koplimäe mahetalu peremees Olev Müür ütles, et tema toodang on juba eelnevalt esindatud Rimi kolmes Tallinna kaupluses, kus müüakse kuni veerand talu toodangust. Foto: Tambet Allik
Kuressaarest sai esimene linn väljaspool Tallinna, kus koostöös osaühinguga Talu Toidab avati Rimi kaupluses kohalike väiketootjate toidukaupu pakkuv müügiala.
“Praegu on puuviljaosakonnas kaks riiulit paigas, aga silte veel üleval ei ole,” ütles OÜ Talu Toidab üks omanikke Merit Mikk.
Eesti väiketootjate ja Rimi kaubandusketi 3,5 aastat väldanud koostöö tulemusena oli seni 12-s Tallinna Rimi keti poes avatud letid või müügialad kohalike väike- ja mahetootjate kaupadega. Asjaolus, et esimene väljaspool Tallinna müügiala otsustati avada just Kuressaares, mängib Merit Miku sõnul kindlasti teatud rolli tema seotus Kuressaares tegutseva kauplusega Saarte Sahver.
Saaremaa tootjatest on praeguse seisuga esindatud Koplimäe mahetalu, Jaan Kiideri mahetalu, Good Mood Food, Inge Uulits ja Leedri külas valmistatud kadakasiirupitooted. “Lähikuudel laiendame Kuressaare poes Saaremaa toodete osa,” lubas Mikk.
Vaivere mahetalunik Jaan Kiider ütles, et temal on lisaks pudelipiimale nüüd Kuressaare Rimis müügil ka lihaveisekonserv, mida pannakse teenustööna karpi Maagi lihatööstuses.
“Konserv on selline asi, mis säilib hästi kaua ja seda on hea müüa,” selgitas Kiider, kelle sõnul säilivad tema konservid söögikõlbulikuna kolm aastat. “Võin siin sõja ka üle elada, selles hirmus sai neid ka tehtud,” lõõpis talunik.
Jaan Kiider, kes on tuntust kogunud nii Tallinnas kui ka Saaremaal mahepiimatootjana, märkis, et Kuressaare Selveri piimaautomaadi kolib ta ilmselt poole aasta perspektiivis uuesti Tallinna tagasi, sest Kuressaares ei ole läbimüük kõige parem. “Aparaat ise on kallis ja seda on siin kohapeal odavam müüa pudelipiimana.”
Pöide valla Koplimäe mahetalu peremees Olev Müür ütles, et tema toodang on juba eelnevalt esindatud Rimi kolmes Tallinna kaupluses, kus müüakse kuni veerand talu toodangust. 2007. aastal müügitegevust alustanud taluperemehe sõnul on mahetoodete müük võrreldes algusajaga Eestis jõudsalt edasi arenenud. Kui esimesel aastal olid talu teraviljatoodetest huvitatud vaid Ökosahver Tallinnas ja Kuressaare maherestoran, siis praegu on Koplimäe talu tooted müügil 20 poes üle Eesti. Möödunud aastal hakkas talu kliendiks ka kaks pagaritöökoda, mis ostavad leivajahu.
Merit Mikk rääkis, et Saaremaa tootjate kaup läheb Rimi talupoodides hästi. “Koplimäe talu tooteid müüme hästi, Good Mood Food’i teatud tooted lähevad väga hästi ja mõnes kaupluses, kus käib rohkem turiste, lähevad ka kadakasiirupitooted,” kinnitas Mikk. Tema sõnul on Tallinna 12 poe ostjatel üsnagi erinevad ostueelistused ja igas poes on oma lemmikud.
Kaupmeeste liidu korraldatud konkursil “Aasta kaubandustegu 2014” pälvis Eesti päritolu mahe- ja talukaupade müügiala Talu Toidab läbilöök Rimi kauplustes äramärkimist. Esimene Talu Toidab müügiala avati Haabersti Rimis 2011. a.
Suurematel aladel müüakse ca 800 toodet 110 väiketootjalt, millest pooled on mahetooted. Mahetoodetest ostetakse rohkem mune, jahusid-helbeid, tatratooteid, jäätist, maiustusi jm.
Tekkis siin küsimus, et mis on saanud sellest Kuressaare maherestoranist seal Kihelkonna ringtee ääres. Kuuldavasti suurte PRIA toetuste najal püsti pandud ettevõtmisest pole enam kippu ega kõppu. Kuidas PRIA suhtub raha tuuldeloopimisse? Samad loos märgitud tegelased olid seal ka osalised. Ajakirjandus võiks uurida.
Nii vanu asju ei mäleta isegi mina.
Ja kiibitsejale meelehärmiks võib öelda, et makseagentuur PRIA kaudu saadud raha selles restoranis ei kasutatud.
No mingi makseagentuuri kaudu see raha selle maherestorani tarbeks ju saadi, seda sa küll eitada ei saa. Selle eest osteti sinna sisustus ja remonditi maja. Kus sisustus nüüd on. Lisaks koolitusreisid.
Huvatav, kes Saaremaal pakub müügiks tõelist loomaliha steiki, nii kolme sentimeetri paksust.
Ostad sisefilee, puhastad kelmest ja lõikad nii paksu kui vaja. Easy.
Võib ju sealihast ka valmistada ja saab suurepärase steigi veidi vähem mahlasema aga tahaks kondiga õiget välisfilee steiki osta, seda ehtsat, miks seda saaremaalt ei saa.
Miks peab nii lihtsat asja jälle mandrilt ostma, aru ma ei saa!