Pealinnas kutsuti Lääne-Saarde elama (1)

Toimetamas olid teiste seas Kartin Sagur vallavalitsusest ja Maret Metsmaa (taustal) volikogust. Rahvale jagati ka voldikuid, mille siseküljel näidati ära valla asukoht. Foto: Liina Laurikainen

Toimetamas olid teiste seas Kartin Sagur vallavalitsusest ja Maret Metsmaa (taustal) volikogust. Rahvale jagati ka voldikuid, mille siseküljel näidati ära valla asukoht. Foto: Liina Laurikainen

Meie, maakad läksime kõik möödunud reedel üheskoos, organiseeritult Tallinna, et kutsuda pealinlasi maale elama.

11. aprillil toimus järjekordne mess “Maale elama”, mille korraldas samanimeline kodanikualgatuslik ühendus.

Kahe aasta jooksul on selle algatuse abiga linnast maale kolinud üle 80 pere. Lääne-Saare valda tutvustasid messil Katrin Sagur, Maret Metsmaa, Liisi Kuivjõgi, Andrus Lulla ja Toivo Naagel.

Sel aastal oli messi alapealkiri “Maale ettevõtjaks” ning erilise tähelepanu all oli aktiivsete ja tegusate perede kutsumine maale ettevõtlusega tegelema. Messil osales 55 kogukonda üle Eesti, kes tutvustasid ennast ja oma piirkonda ning sealseid ettevõtlus- ja töötamisvõimalusi, elukohti ja teenuseid.

Ehitasime Kalevi spordihoonesse valla messiboksina üles Kodu-nimelise bussipeatuse. On ju bussipeatus külas üks tähtis koht, mille seintel antakse teada kõigest, mis toimumas. Juhtub ka, et bussipeatuse pingil küla kõige targemad mehed aeg-ajalt riigikordagi parandavad.

Meie bussipeatus oli pilkuköitev ja ligikutsuv. Enam uudistati bussipeatuse seinal olevaid kuulutusi. Muige tõi külastajate suule ühe julge saare naise kuulutus, milles lubati oma vana mees uue vastu välja vahetada.

Külastajate huvi Saaremaa suurima ja Eesti noorima valla (nii me ennast reklaamisime) vastu oli piisav. Kuigi minu eelmise aasta kogemusega võrreldes oli messi külastajate hulk tänavu veidi tagasihoidlikum kui aasta tagasi Tartus.

Messi meistritealal olid oma toodete ja teenustega väljas ettevõtlikud kogukonnaliikmed. Kõrvuti Muhu noorikutega tutvustasid ja müüsid seal oma tooteid meie Leedri küla siirupiemandad. Seminaril “Maale ettevõtjaks” osales saarlastest Koit Kelder Pöide pruulikojast, tutvustades oma perefirma loomise lugu.

Messil osalemise suurim kasutegur oli valla ja siin toimiva ettevõtluse reklaamimine, tõestamaks pealinna inimesele elu võimalikkust maal.

Maret Metsmaa
Lääne-Saare valla Kõrkküla elanik
vallavolikogu liige

Print Friendly, PDF & Email