Omaaegne arhitektuuripärl alustab uut elu kortermajana (5)

MEISSNERI PANSIONAAT: Maakler Kristel Berensi sõnul on huvi kavandatavate korterite vastu suur. Üks esimese korruse kortereist on juba broneeritud. Foto: Tambet Allik

MEISSNERI PANSIONAAT: Maakler Kristel Berensi sõnul on huvi kavandatavate korterite vastu suur. Üks esimese korruse kortereist on juba broneeritud. Foto: Tambet Allik

Kuressaare südalinnas Lasteaia tänaval, otse Linnahotelli vastas juba aastaid, aknaavad kinni löödud, konutanud kunagisele kuurortarhitektuuri pärlile terendab viimaks ometi uus elu.

Uus Maa Kinnisvara Kuressaare büroo nooremmaakleri Kristel Berensi sõnul on kõnealuse kahekorruselise hoone puhul tõesti pikalt oodatud, et keegi seal toimetama hakkaks. “Hea meel on tõdeda, et Euro Kinnisvaraarendus OÜ on sellise väljakutse vastu võtnud ja soovib Kuressaare linnapilti ilusamaks muuta,” tähendas ta.

Renoveerimist ootava maja korterid on juba müügiski, kuid esialgu siiski veel paberil. Berens selgitas, et arendaja püüab riske maandada ja saada enne tegutsema asumist kolmele korterile soovijad ning alles seejärel ehitusega pihta hakata. Seega ei saa praegu täpset ehituse algust ja valmimist kuupäevaliselt paika panna.

Kortereid on majja planeeritud seitse, millest kõige väiksem on 55 m2 ja kõige suurem 79,1 m2. Hinnad kinnisvaraportaalis on juba valmis korteri omad – 1200–1400 eurot ruutmeeter, nõnda on ostjatel praegu maakleri sõnul hea võimalus siseviimistluse osas kaasa rääkida.

“Kuna uusi kortereid Kuressaare kesklinnas eriti ei ole, siis võib öelda, et huvi nende vastu on juba ilmutatud, ja loodetavasti saab ehitusega varsti algust teha,” märkis Berens. Seda enam, et üks esimese korruse kahetoalistest korteritest on juba broneeritud, ehkki korterikuulutused on jõudnud internetis üleval olla napid paar päeva.

Kuressaare linnaarhitekt Loona Lepp ütles, et hetkeseisuga linnavalitsusele ehitusloa taotlust ega selle juurde kuuluvat projektdokumentatsiooni veel esitatud ei ole. Ta märkis, et nende projektide arhiivist võib leida ühe remondiprojekti tiitellehe, mis viitab asjaolule, et aastal 2011 on mingit projekti tutvustatud muinsuskaitseametile, kuid linnavalitsusse see projekt koos ehitusloa taotlusega seni jõudnud ei ole.

Iseenesest on nüüdne plaan maja ikkagi korda teha kiiduväärt. “Loomulikult on see tervitatav, et selle kolemajaga säärased positiivsed kavatsused on,” kinnitas Lepp. “Loodame, et lähiajal esitatakse meile vajalikud dokumendid.”

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa märkis, et neil oli viimane kontakt kinnistu omanikuga 2013. aasta sügisel, mil plaaniti töödega juba alustada.

“Kahjuks jäi plaan tookord ainult plaaniks. Loodame, et seekord jõutakse ka tegudeni,” oli Peirumaa lootusrikas.

Hoonele on muinsuskaitse vaneminspektori sõnutsi koostatud nii muinsuskaitse eritingimused kui ka põhiprojekt.

“Hoone on tuntud Meissneri pansionaadina ning on üks ilusaid näiteid Kuressaare omaaegsest kuurortarhitektuurist,” kiitis Rita Peirumaa. Tema hinnangul aitaks hoone korda tegemine oluliselt kaasa kogu piirkonna miljöö ühtlustumisele.
Head näited taolistest juba korrastatud hoonetest on Peirumaa sõnul Pargi tn 1 ja Garnisoni 4. Restaureerimistööd on pooleli ka Veski tn 6A, Garnisoni 6 ja Kohtu 15 majas. Mõnele vanalinna hoonele on aga alustatud projektdokumentatsiooni koostamist.

Print Friendly, PDF & Email