1. septembriks korstnad puhtaks!

Peeter RummKirjatüki pealkiri võib lugejatele küll imelik tunduda, et hakkame varakevadel septembrist rääkima, aga kui loete artikli läbi, saate aimu, miks me seda teeme ja just nüüd.

Nimelt ei ole selle aasta esimene september tähtis päev üksnes koolilastele, vaid ka kõigile neile, kes elavad eramajades ja kellel on toas küttekolle.

Kütteseadmeid tuleb puhastada igal aastal. Korter- või ridaelamus peab seda ilmtingimata igal aastal tegema kutsetunnistusega korstnapühkija. Eramaja omanik saab kütteseadmeid küll ise hooldada, kuid iga viie aasta tagant peab temagi kutsuma professionaali, kes ahjud, pliidid puhastab ja nende korrasoleku üle vaatab. Seda teatakse paraku veel üsna vähe, kuid teadmatus ei vabasta vastutusest.

Seega peab iga eramaja omanikul olema alates 2015. aasta septembrist päästeameti inspektori nõudmisel ette näidata korstnapühkimise akt.

Korstnapühkija kutsumist ei tasu lükata viimasele hetkele, kuna siis võivad korstnapühkijad olla tööga üle koormatud ja järjekorrad väga pikad. Soovitame kütteseadmeid puhastama hakata juba lähiajal, siis, kui kütteperiood on läbi ja korstnapühkijatel aega laiemalt käes. Kellelegi ei ole ilmselt uudis, et sügisel, enne uue kütteperioodi algust venivad järjekorrad väga pikaks.

Korstnapühkijat tellides tuleb meeles pidada, et igal õigel korstnapühkijal on olemas kutsetunnistus. Selle kehtivust saab ja tuleb enne töö tellimist kindlasti kontrollida kutsekoja kodulehel http://www.kutsekoda.ee/et/index. Lähima kvalifitseeritud korstnapühkija kohta saab ka infot, helistades päästeala infotelefonile 1524. Omalt poolt peate tagama korstnale juurdepääsu.

Pühkimata korstnatest ja hooletusest ahju kütmisel saab aastas alguse keskmiselt 200 tulekahju. Seega tahame muuta suhtumist, mida kohtame iga päev. Õnnetused ei juhtu ainult meist kuskil hästi kaugel ja meile võõraste inimestega. Vanarahvas oli tark ja ütles kunagi, et õnnetus ei hüüa tulles. Ja nii ongi!

Mis juhtub, kui jätate kutselise korstnapühkija kutsumata ja teie kütteseadmed jäävad spetsialisti poolt üle vaatamata? Heal juhul ootab teid tuleohutusjärelevalve inspektori ettekirjutus koos sunniraha hoiatusega, mis võib ettekirjutuse mittetäitmise korral muutuda nõudeks. Kui läheb halvemini ja te põhjustate oma puhastamata seadmetega tulekahju või tulekahjuohu, siis kirjutatakse teile välja trahviotsus. Kui tulekahju tagajärjel keegi hukkub, siis alustatakse teie vastu kriminaalmenetlust ning süüdimõistva otsuse korral küündib karistus rahatrahvist vangistuseni. Selle juures ei ole vähemtähtis südamevalu, mis jääb aastateks.

Õige otsuse teeb lõpuks meist igaüks siiski ise!

Peeter Rumm
Orissaare päästekomando pealik

Print Friendly, PDF & Email