Maksulaekumine rõõmustab, kuid lakke hüppama ei pane

vello runthal-5743Tänavu esimese kvartali jooksul laekus Saare maakonna kohalikele omavalitsustele tulumaksuraha ühtekokku 250 000 eurot enam kui mullu samal ajal.

Kui mullu laekus maakonda tulumaksuraha kokku 4,73 miljonit eurot, siis sel aastal oli see summa esimese kvartali lõpuks 4,98 miljonit eurot.

Miinuspoolele kaldujaid polnud Eesti maksu- ja tolliameti andmetel laekumiste osas kohalike omavalitsuste seas kolme kuu kokkuvõtvas arvestuses tänavu mitte ühtegi. Tublisti plussis olid kõik.

Eriti tublisti läinud aasta esikvartalist rohkem oli tulumaksu sel aastal laekunud Lääne-Saare, Leisi, Orissaare ja Muhu vallas. Neist esimesel ligi 82 000 eurot enam, teisel pea 38 000 eurot rohkem, kolmandal 36 000 ning neljandal 29 000 eurot rohkem kui eelmisel aastal.

Ehk on leidnud püsiva töö

Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep ütles, et neil on laekumised viimased poolteist aastat olnud sellised alla-üles hüppelised. 2014. aasta esimeses pooles langes tulumaksu laekumine koguni päris mitme kuu jooksul.

“Uurides teemat, selgus, et arvestatav hulk töötajaid oli end kas töölt lahti võtnud või koondatud,” tähendas Mõtlep, kelle sõnul stabiliseerus laekumine alles aasta lõpuks. Siiski jäi planeeritud laekumisest mullu kaks protsenti puudu. “Selle aasta tõus, loodan, on sellest, et eelmisel aastal vabanenud töötajad on leidnud uuesti püsiva töö,” oli vallavanem lootusrikas.

Keerulisemaks teeb arusaamise maksulaekumisest tema sõnul veel see, et veebruaris-märtsis viibis ettevõtete ja ka vallavalitsuse maksudeklaratsioonide kinnitamine. Selle põhjus peitunud Mõtlepa sõnul maksuameti ja töötamise registri programmide ühildamatuses. Seetõttu oli veebruari maksulaekumine vallavanema sõnul Leisis jällegi puudulik. “Loodan, et märtsi lõpu hea laekumisega on süsteemid tööle hakanud ja töötajatel kindlad töökohad olemas.” Mingit erilist laekumise kasvu tema sõnul Leisil siiski ei ole. “Oleme prognoositust ainult 4,8% plussis.”

Orissaare vallavanema Vello Runthali (fotol) sõnu on see, et aasta esimese kolme kuuga laekus vallale tulumaksu 268 367 eurot, iseenesest hea uudis, eriti kui arvestada, et võrreldes eelmise aasta sama perioodiga laekus rohkem suisa 15%.

Runthal tunnistas, et ta ei ole sügavuti analüüsinud, millest on selline hea laekumine tingitud. Ta märkis, et kui tulumaksu algandmed laekusid, heitis ta kiire pilgu peale, millisel tasemel asub Orissaare vald tulumaksu laekumise osas vabariiklikus tabelis – on see keskmine, alla selle või ülevalpool. “Selle järgi oleme laekumise tõusu osas küllaltki eesotsas, just märtsikuu laekumise osas,” nentis ta.

Samas tõdes Runthal, et aastas on siiski kaksteist kuud. “Ennatlik oleks mõne kuu hea laekumise pärast kohe rõõmust lakke hüpata ja hakata suuresti planeerima täiendavaid kulutusi vallaeelarvesse,” võtab Orissaare vallavanem asja rahulikult.

“Vaatame ikka, mida teised kalendrikuud toovad, kuid see on muidugi lootustandev uudis kogu aastaeelarve suhtes.” Runthali kinnitusel on Orissaare inimesed ja äriettevõtted tublid ja tegusad. “Küll see tulumaks laekub ka edaspidi kenasti.”

Ka Muhu vallavanem Raido Liitmäe ei eitanud, et tulumaksu hea laekumine on kahtlemata rõõmustav. Muhu vald on sel aastal oma eelarves prognoosinud tulumaksulaekumise kasvuks 6% võrrelduna 2014. aastaga. Tegelikult on kolme esimese kuuga laekunud mullusest rohkem üle 29 000 euro, mis on vallavanema sõnul pisut üle 11 protsendi.

Näitab ettevõtluse stabiilsust

Põhjuseid võib heal laekumisel olla Raido Liitmäe sõnul mitmeid. “See näitab ilmselt meie kohaliku ettevõtluse stabiilsust, ärakukkujaid pole, pigem lisandus eelmisel aastal mõni väikeettevõte või laiendas tegevust – näiteks Collester OÜ tehnoülevaatuspunkt,” rääkis Liitmäe.

“Küllap on Muhule lojaalsed ka inimesed, kes olude sunnil töötavad ja elavad kodusaarest eemal, ent omavad siin elamispinda ja on Muhusse sisse kirjutatud.” Liitmäe lisas, et loodetavasti on tulumaksulaekumise kasvu taga ka inimeste töötasude kasv.

Print Friendly, PDF & Email