Võimlejate vanusevahe oli 77 aastat

TEHKE JÄRGI! Heigo Kips ja Anne-Li Mänd esitasid teiste seas joogakava üsna keeruliste numbritega. Foto: Tambet Allik

TEHKE JÄRGI! Heigo Kips ja Anne-Li Mänd esitasid teiste seas joogakava üsna keeruliste numbritega. Foto: Tambet Allik

30. korda toimunud Saare maakonna võimlemis-, liikumis- ja tantsurühmade kokkutulekul oli nii palju publikut, et pileteid kõigile ei jätkunudki. Saali pääsesid siiski kõik.

322 esinejat 29 rühmast andsid pühapäeval Kuressaare spordikeskuses üle kolmetunnise etenduse, mida jälgis rohkem kui 400 inimest. Võimlemispeo eestvedaja Tiiu Haaviku sõnul on üritus alati palju publikut kokku toonud, kuid tänavune saavutus oli kindlasti rekord. Kui varem on kokkutulek toimunud ka koolivõimlates, siis nüüd ei mahuks Haaviku sõnul sinna mitte mingil juhul ära.

Spordihoones sai näha kavasid nii mudilaste kui ka eakate tantsurühmade esituses. Kui laste tantsimisega ollakse pigem harjunud, siis Õie Väli juhendatava eakate rühma näidatud joogaharjutused ja esitajate hea painduvus panid kindlasti nii mõnegi tribüünil istunud poole noorema inimese kadedusest kukalt kratsima.

Haaviku sõnul oli võimlemispeo noorim 2-aastane tüdrukutirts ja vanim 79-aastane polkat tantsinud vanahärra. “Eakad on tegelikult kõigile eeskujuks,” nentis Haavik ja lisas, et nii mõnigi üllatusesineja kava oli hingematvalt uhke. Näiteks tõi ta tantsutrupp Gameela.

“Ja meie vilistlased muidugi,” lisas Haavik Gymnastica vilistlaste kohta. “Nad on 30, teevad spagaati ja ratast!” ei olnud Haavik kiitusega kitsi.

Ühe vilistlase, nüüdse treeneri Kadri Rõõmu väikeste tüdrukute emad tantsisid samuti. “Seal on ju ka palju meie vilistlasi,” tõdes Haavik ja kinnitas ka fakti, et nüüd tantsivad väiksemate seas 30 aastat tagasi vanimate tantsijate sekka kuulunute lapselapsed.

Emad kandsidki ette kogu programmi ühe ilusama kava – Tiiu Haaviku enda loodud Eesti-teemalise linikukava, mis suurema hulga tantsijatega tuleb esitamisele ka suvel toimuval maakonna tantsupeol. Sinimustvalgete linikute ja pallidega osaleb kavas pea 100 tantsijat ning Kuressaare linnastaadionile tekkivad Eesti lipud ja muud rahvusvärvides kujundid tõotavad tulla uhke vaatepilt. Samamoodi näeb tantsupeol ka üht lastekava suurema hulga laste esituses.

Tiiu Haavik ütles sel juubelikokkutulekul, et hea on, kui oma õpilased juba treeneritööd teevad. “Eks see elutöö kõik ole,” märkis juhendaja, kellele jätkus kallistusi ja kingitusi igalt osalenud rühmalt.


Oleme nagu suur pere

Vilistlaste koha pealt tekkis mul poolteist kuud enne pidu poeg Jaagupit tudule pannes idee, et võiks Tiiut üllatada ja tüdrukud kokku ajada. Näeme väga harva, aga oleme nagu suur kokkukasvanud pere. Saatsin piigadele info välja ja vastukaja oli positiivne.

Vilistlased sõitsid kokku üle Eesti – Võrust, Viljandist, Tartust ja Tallinnast. Mariliis Vipp tegi kava, laupäeval õppisime kaks tundi ja üllatus saigi valmis. Tüdrukud olid rõõmsad ja on ikka vägev tunne küll aastaid pärast võimlemistreeningute lõppu taas hundirattaid ja spagaate visata.

Emade osas on mul lihtsalt väga vedanud, et nad mu ideedega kaasa tulevad ning lastele eeskuju annavad. Lastel tuli treeningutel sootuks uus hingamine, kui emad meiega liitusid. Linikukava emad on kahe rühma peale ja ääretult tublid, mina ja lapsed oleme nende üle väga uhked. Selline ühistegevus liidab ja muudab rühma tugevamaks ja paremini toimivaks.

Kadri Rõõm
Gymnastica treener


Omaloomingulised kavad

Lisaks pühapäeval toimunud suurele võimlemispeole toimus reedel Vanalinna koolis ka maakonna õpilaste omaloominguliste võimlemis- ja tantsukavade konkurss.

Sel korral oli konkursil osalevaid koole vähe, kuid õpilaste omaloomingulisi numbreid rohkesti: üheksa võimlemiskava ja kümme tantsukava.

Korraldaja Tiiu Haavik ütles, et see on suisa uskumatu, mida lapsed suudavad vahel välja mõelda. “Suu jääb ikka täitsa ammuli,” avaldas ta noortele kiitust.

Konkursi žüriis olid Mare Meisterson (KVK õpetaja ja žürii esimees), Mari Kald (Saaremaa spordiliidu peasekretär), Rebeca Jürisson (KVK 9.a õpilane), Kristi Niit ja Marie Naak (KVK vilistlased, Gymnastica võimlejad ja Saaremaa ühisgümnaasiumi 10b õpilased).

Võimlemiskavade parimad: grand prix – SÜG-i 10c kl vabakava; põhikooli laureaat – KVK 8b kl vabakava; gümnaasiumi laureaat – Leisi KK akrobaatikakava “Meie inimesed”. Kuna põhikooli astmes oli esinevaid võimlemisrühmi rohkem, anti välja kaks põhikooli tunnustusauhinda: Gymnastica 6.–8. kl rühma vabakavale ja KVK 9b kl kavale. Tantsukavade parimad olid: grand prix – SÜG-i 11c kl kava “Tsirkus”; põhikooli laureaat – SÜG-i 8b kl tantsukava; gümnaasiumi laureaat – SÜG-i 10c tantsukava. Põhikooli tunnustusauhinna pälvis KVK 8b kl tantsukava ja gümnaasiumi tunnustusauhinna SÜG-i 11a kl rahvuslik tantsukava.

Print Friendly, PDF & Email