Leiutajast Torgu poiss, kes laulab, päästab ja õmbleb

KOGU ELU TORGUS: Põline sõrulane Peeter Aadussoo pole Torgust rohkem ära käinud kui kursuste ajal. Foto: Irina Mägi

KOGU ELU TORGUS: Põline sõrulane Peeter Aadussoo pole Torgust rohkem ära käinud kui kursuste ajal. Foto: Irina Mägi

Iide külas Mäe talus elav Peeter Aadussoo (74) on mees, kes künnab ümberkaudsed põllud, saab hakkama õmblemise ja saabaste parandamisega, laulab Torgu poiste ansamblis ning keerab vabatahtliku päästjana tuletõrjeauto rooli.

Kargi külas sündinud Peetri isa oli kalur ja ema põllutööline. Kooli läks ta neljaklassilisse Jämaja algkooli. “See oli see maja, kus nüüd Prei Annika elab,” ütleb Peeter lapsepõlve tänapäevaga kõrvutades.

Õpetajaks oli tal toona Irina Volkova. Lapsi olnud väikses koolis üksjagu, sest ka pärast sõda oli Torgu rahvarohke kant. Edasi õppis ta Torgu koolis, mis toona asus praeguses vallamajas. Külanõukogu oli sel ajal hoopis Jämaja servas, majas, kus nüüd elab kirikuõpetaja.

Peeter tunnistab, et haridust anti talle natuke vähevõitu – tollal oli kohustuslik seitse klassi. Hiljem õppis ta tehnikaerialasid. “Traktorijaamas, mis oli umbes praeguse Tehnikaäri koha peal, sain kursustel traktoristiks. See oli 1960. aastal,” meenutab Peeter. Kuressaare kutsekoolist sai ta ka III liigi autojuhiload. Mootorrattaload olid noorel mehel juba enne olemas. Bussijuhiload jäid tegemata, oma laiskusest.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email