Sõnajalad rajavad Ansekülla õunaaia (6)

Sõnajalad rajavad Ansekülla õunaaiaSeni eeskätt tuuleenergeetikale pühendunud perekond Sõnajalg rajab Ansekülla kahele hektarile õunaaia.

“Plaan on tõsine ja loodan, et see realiseerub,” ütles õunaaia rajamise eestvedaja Mikk Sõnajalg (fotol), kelle sõnul istutatakse sel sügisel kahele hektarile põllumaale 1300–1400 õunapuud.

Rajatavasse õunaaeda valitakse Eesti tingimustes kõige paremini kasvavad sordid, mis on haigus- ja ilmastikukindlad ning loomulikult ka hea maitsega.

“Selles osas olen ma teinud koostööd Polli teadlastega ja valinud õunasordid välja väga põhjalike analüüside alusel,” kinnitas noor aiandusettevõtja.

Hiljuti PRIA-st väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetust taotlenud Mikk Sõnajalg rääkis, et lisaks lauaõunte kasvatamisele plaanivad nad edaspidi hakata valmistama ka õunamahla ja -moosi. “Kuid see kõik on ikkagi tulevikku suunatud ettevõtmine, sest õunapuud hakkavad saaki andma alles viie aasta pärast,” märkis ettevõtja, kelle sõnul tahetakse toodangut müüa eelkõige suurte jaekaubandusettevõtete kaudu.

Anseküla õunaaed rajatakse Mikk Sõnajala ettevõtjast isa Oleg Sõnajala 6 ha suurusele maatükile, mille pealt tehti varem müügiks heina, kuid mis on nüüd juba pikemat aega seisnud kasutuseta. Hakanud jõude seisavale maale rakendust otsima, jõuti teadlaste abiga järeldusele, et kõige mõistlikum variant on rajada õunapuuistandus.

“Sõrve on Eesti päikeselisim koht, siin on pehme kliima, kõige väiksemad temperatuurikõikumised ja sobilik muld,” rääkis Sõnajalg. “Õunakasvatus on praegu Eestis mõnes mõttes ka natuke defitsiidis, paljud vanad õunapuuaiad lähevad kasutusest välja, samas kui nõudlust õunte järele on,” lisas ta.

Logistikaerialal töötav ja kinnisvarahalduri haridust omandav Mikk Sõnajalg ütles, et aiandust on ta uurinud hobi korras.

“Tänapäeval on materjalid internetist ja igalt poolt väga hästi kättesaadavad ning kui mingisse teemasse tugevalt süveneda, saab ennast väga hästi kõigega kurssi viia.”

Print Friendly, PDF & Email