Noored arutlesid ühiskonnas oluliste teemade üle

Katriin Kasela, Sandra Peegel, Kaisa Nurm ja Minna Raun. Foto: Tõnu Veldre

Katriin Kasela, Sandra Peegel, Kaisa Nurm ja Minna Raun. Foto: Tõnu Veldre

Reedel toimusid Kuressaare Vanalinna koolis noorteparlamendi eelfoorum Saare maakonna noortele ja Motivaarikas vol. 2. Noori nii linnast kui ka maalt oli kokku tulnud ligi sada ja aruteluteemasid oli viis.

8. mail toimub riigikogus noorteparlamendi istung, kus noorte ülesvõetud teemasid vaatavad üle Eesti uue valitsuse liikmed. Seetõttu korraldataksegi maakondades eelfoorumeid, et saada võimalikult paljude noorte arvamusi.

Saare maavalitsuse noorsoonõunik Anneli Meisterson märkis, et teemad olid küllatki rasked. Ekspertidena tegutsesid integratsioonitöötoas Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas, energeetikatöögrupis Rajaleidja keskuse karjääriinfospetsialist Kristi Hints.

Noorte tööpuudusest rääkis töötukassa karjäärinõustaja Ursula Rahnik ning kuritegevusest noorsoopolitseinikud Minna Raun ja Kaisa Nurm. Ukraina kriisi töötoas olid noortega vestlemas Eesti noorteparlamendi liige, Kuressaare gümnaasiumi 9.c klassi õpilane Karina Sepp ja TÜ riigiteaduste rahvusvaheliste suhete eriala I kursuse õpilane Laura Oolup.

Päeva alguses tutvustas Karina Sepp ka “Noorte varivalimiste” projekti ja 2015. aasta varivalimiste hääletussimulatsiooni tulemusi.

Teises ruumis olid koos maakonna huvijuhid, kellele töötukassa karjääriinfospetsialist Triinu Putnik tutvustas välismaal töötamise võimalusi ja Euroopa töövahendusteenuseid (EURES). Eesti huvijuhtide liidu juhatuse esimees Triino Lest rääkis huvijuhtide liidu õppepäevast ja Vanalinna kooli huvijuht Piret Seema tegi ülevaate, mis sel aastal tehtud ja mis veel tulemas.

Ürituse peakorraldajad Anneli Meisterson ja Karina Sepp tõdesid, et kindlasti on üritus kasuks tulnud ja korda läinud. “Öeldakse, et noori ei huvita, mis ühiskonnas toimub, kuid see kohtumine annab teadmise, et nende arvamus on oluline,” märkis Meisterson.

Karina Sepp tõi välja rõõmustava tõsiasja, et Saaremaa foorum on inimeste arvu poolest kõige suurem foorum. Osalejaid oli kokku 13 koolist ja noorimad 5.–6. klassist. Integratsioonigrupis osales näiteks Kuressaare ametikooli venekeelse õppekava õpilane, nii-öelda elav näide sellest, kuidas integreeruda teise ühiskonda.

Noorte kuritegevust arutades toonitasid noored narkoteema aktuaalsust ja märkisid, et järjest rohkem võib tänaval kohata narkojoobes inimesi.

Orissaare gümnaasiumi abiturient Sandra Peegel kinnitas, et tema arvates oli väga kasulik päev, mis võiks isegi tihedamini toimuda. “Hästi huvitav päev on olnud, eriti põnev on see, et kohal on inimesed, kes teavad, millest räägivad, ning ei ole lihtsalt kuiv jutt,” ütles Peegel. Ta lisas, et näiteks integratsioonilauas kohtuti vene rahvusest inimesega ning saadi ka tema maailma veidi muuta. “Me ei karda mitte vene inimest, vaid võimu,” tähendas ta.

Print Friendly, PDF & Email