Pöide masina-traktorijaama maaparandusbrigaad oli eriline

MAAPARANDUSBRIGAADI LIIKMED: Stalinetsi taustal poseerivad Jaanus Kurg, Enno Nelis, Torni Vasja ja Kalju Nelis. Foto: erakogu

MAAPARANDUSBRIGAADI LIIKMED: Stalinetsi taustal poseerivad Jaanus Kurg, Enno Nelis, Torni Vasja ja Kalju Nelis. Foto: erakogu

1950. aastatel, kui eksisteeris veel Orissaare rajoon, asus Oti mõisas Pöide masina-traktorijaam (MTJ), mis andis tööd 500 inimesele.

Kui enamik brigaade teenindas loodud kolhoose traktorite, põllutöömasinate ja transpordivahenditega, siis maaparandusbrigaadi ülesanne oli kiviste ja kadakaste karjamaade põllumaaks muutmine.

Kahutsi külas elav Audrust pärit Arno Gustavson suunati Saaremaale tööle Saku tehnikumist. “Ma olin siis 22-aastane. Alguses läksin onu juurde, kes elas Kuressaares Kesk tänaval majas nr 1. See oli 1954. aastal,” alustab Arno meenutamist päris algusest.

Vastne melioraator kolis kiiresti üle traktori peale, sest traktorist sai suuremat palka. “Ma olen selline traktorist, et sõjaväes teenisin tankistina. Teise liigi traktoristi load sain alles hiljem Järva-Jaani kutsekoolist tehnilise hoolde meistrina, sealt sain ka autojuhiloa,” tunnistab ta. Arno sõnul ei erinegi tank linttraktorist kuigivõrd. “Tankis istusid madalal, juhtkangid mõlemal pool. Tankil oli jalgsidur, aga jossil käsisidur. Traktoril lahutad siduri ära ja jalaga pidurdad,” loetleb ta kahe masina erinevusi.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email