Saarlased veavad koju suuri telereid

KUMER TELER: Riho Kadastik armastab oma kumerast telerist vaadata just loodussaateid, lisarakendustest ta eriti ei hooli. Foto: Tambet Allik

KUMER TELER: Riho Kadastik armastab oma kumerast telerist vaadata just loodussaateid, lisarakendustest ta eriti ei hooli. Foto: Tambet Allik

Kuigi kevad ja tegelikult ka suvi on ukse ees ning teleka ees istutakse üha vähem, otsustas Saarte Hääl enne nii-öelda hooaja lõppu uurida, mis telerite maailmas toimub.

ONOFF-i Saaremaa kaupluse juhataja Siim Nurja sõnul on aastatega teleriturul palju muutunud. “Meil on olnud CRT-tehnoloogia, plasmatelerid, LCD-d, siis LED-id ja nüüd on juba uued tulijad OLED- ja Ultra HD telerid,” loetleb Nurja.

Ta tõdeb, et OLED-telerite näol on tegu väga uue tehnoloogiaga, mistõttu on ka hinnad kallimad võrreldes näiteks LED-teleritega. Ultra HD resolutsiooniga telerites on võrreldes levinud Full HD resolutsiooniga piksleid neli korda rohkem ja tänu sellele võimelised näitama detailsemat pilti.

Praeguse hõivavad valdava osa turust Nurja sõnul ikkagi LED-telerid, mis on LCD-de edasiarendus. LED-ide ja LCD-de erinevus seisneb peamiselt paneelivalgustuses. Kui LCD-d valgustasid veel päevavalguslambid, siis LED-teleritel täidavad seda otstarvet LED-lambid. “Seetõttu tarbisid LCD-d rohkem energiat ja võrreldes LED-teleriga ei olnud võimalik teha nii õhukesi paneele,” selgitab Nurja. Paneelid ongi muutunud väga minimalistlikuks ja energiat võtavad uued LED-telerid samuti vähem kui LCD-d.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email