Viktori maja

 “Vanad aknaraamid olid nii läbi mädanenud, et polnud enam võimalik neid taastada,” meenutab Turu ülikooli vabatahtlik esindaja Antti Valtanen. Foto: Tambet Allik

“Vanad aknaraamid olid nii läbi mädanenud, et polnud enam võimalik neid taastada,” meenutab Turu ülikooli vabatahtlik esindaja Antti Valtanen.
Foto: Tambet Allik

MINEVIK

1870. aastate paiku ehitas Köningsbergis sündinud tislermeister Friedrich Wilhelm Sohn (1842–1921) Kuressaare pargi servas asuvale krundile väikese puumaja, mis sai aadressiks Pargi tänav 5. 1888. aasta lõpul müüs ta selle oskustöölisele ja kultuuritegelasele Eduard Kingissepale, kelle pere elas siin aastail 1888–1939. 

Hoone allkorrusel asus külalistetuba, vanemate magamistuba ja söögituba, samuti köök ja teenijatuba. Esikust viib järsk puutrepp pööningukorrusele asuvasse nn poistetuppa. 1948 avati siin Viktor Kingissepa majamuuseum, mis 1988. laiendati nüüd juba Viktor Kingissepa memoriaalmuuseumina tänavaäärsesse, samuti Kingisseppadele kuulunud endisesse pansionaadihoonesse.

Eesti taasiseseisvumise järel hakkas tänavaäärses majas tegutsema arhiivraamatukogu ja muuseumiekspositsioon taandus tagasi hoovimajja, kus sealset interjööri väljapanekut hakati nimetama Linnakodaniku muuseumiks.

See väljapanek suleti 2002. aastal. Praegu kuulub kogu hoonetekompleks Turu ülikoolile. Kinnistu pindala on 1962 m2 ja krundil asuvad peale endise Linnakodaniku muuseumi kunagine pansionaadihoone, ait ja kelder.

Loe edasi Oma Kodu kevadnumbrist

Print Friendly, PDF & Email