“Vehklejas” kantakse Laimjala memmede sokke (1)

Uue Eesti mängufilmi “Vehkleja” osatäitjad kannavad Laimjala memmede kootud sokke ja kindaid.

“Korraldasin ju 2011. aastal Filmitalguid, kus palju asju tehti meil filmi jaoks niimoodi entusiasmi ja vabatahtlikkuse korras,” selgitas Laimjala rahvamaja juhataja ja Kinobussi eestvedaja Mikk Rand.

Filmitalgutel osales ka kostüümikunstnik Pille Küngas, kes uuris Mikk Rannalt, et äkki “vedeleb” kellelgi kusagil vanu kindaid ja sokke. Sobivat ka auguga kapukad.

“Ma küsisin meie memmede käest, aga nemad ei tahtnud vanu sokke anda – no koledad ju! – ning kukkusid siis uusi kuduma,” rääkis Rand muheledes, lisades, et kududa tuli nii-öelda pastelsetes toonides, et ikka võimalikult ajastu-
truud oleksid. “Aga jah, Laimjala memmed on väga vinged!” kinnitas Rand.

Laimjala memmede eestvedaja Eha Ennemuist ütles, et kellel oli kodus sokke varasemast olemas, tõid need, aga üldiselt kooti päris uued sokid.

“See oli aasta tagasi, eelmise aasta veebruaris, kui käisime ise neid Haapsalus ära viimas,” rääkis Ennemuist. Just samal ajal olid Haapsalu raudteejaamas filmivõtted käinud ja nemad said neid koos koolieelikute rühma tüdrukutega nurga tagant piiluda.

Kokku viidi osatäitjatele sokke ja kindad üle paarikümne paari. “See oli täitsa põnev aeg,” naeris Eha Ennemuist, lisades, et sokkides ei võinud kasutada sinist värvi lõnga. Kui olid sattunud valet värvi sokid või kindad, siis tuli need üle värvida.

Laimjalas on “Vehklejat” juba näidatud ja Eha Ennemuistile film meeldis. “Ise arvasin algul, et see on selle vehklemistreeneri eluloost, aga oli konkreetne aeg ja sündmus. Nii et võin julgelt ka teistele soovitada.”

Kuigi film on inspireeritud legendaarse vehkleja ja treeneri Endel Nelise eluloost, ei ole see siiski faktidel põhinev dokumetaal, vaid filmitegijate loodud fiktsioon.


“Vehkleja”

1952. aastal saabub Haapsallu kehalise kasvatuse õpetajaks introvertne meistersportlane Leningradist. Vaatamata koolidirektori vastuseisule hakkab ta lastele vehklemist õpetama. Konarlikust algusest hoolimata saab sõjajärgsel raskel ajal vehklemisest teraapia nii lastele kui ka treenerile. Lüüasaanud direktorile ei anna aga rahu, miks noormees tegelikult nende väikelinna kolis.

Peaosas Märt Avandi, režissöör Klaus Härö, stsenarist Anna Heinämaa. Tootjad: Making Movies, KickFilm ja All-film 2015.

 

Print Friendly, PDF & Email