Kodusaarele naasnud võtsid luubi alla siinsed rikkused

Eilsel karjääripäeval rääkisid aastaid kodusaarelt eemal olnud ja tööalast edu saavutanud Kadri Kallas, Merili Vares, Lii Kirves ja Koit Kelder kodusaarele naasmisest ja põhjustest, miks tagasi tulla ja jääda.

Kui hommikust pärastlõunani kestnud programmis oli juttu karjäärimudelist, eluvaldkondade tasakaalust ja rollide kooskõlast ning anti vajadusel karjääri kiirabi, siis päevale joone alla tõmmanud diskussioonis “Mis rikkus meelitab Saaremaale?” üles astunud saarlased rääkisid oma kogemustest, tööst ja tegemistest.

Praegu Kuressaares Eesti Telekomi /EMT projektijuhi ametit pidav Kadri Kallas on viis aastat elanud-töötanud Prahas. “Ma poleks osanud arvata, et koduigatsus mind niimoodi vaevama hakkab,” tõdes Kallas, lisades, et kodusaarele naastes pole ta midagi ohverdama pidanud. “Tänapäevaste vahenditega pole vahet, kus ma ise tööd tehes asun,” tähendas Kallas.

Ettevõtja, Pöide pruulikoja omanik Koit Kelder kinnitas, et ei kujuta praegu ettegi, kuidas ta elaks ja kasvataks oma lapsi Harjumaal.

Varem rahvusvahelises ettevõttes PricewaterhouseCoopers töötanud Merili Varese sõnul otsustas ta naasta Saaremaale, kui oli oma karjääri tipus. “Mõtlesin, et kas see ongi see, mida elult tahta – ringi reisida, teenida raha, jõudmata seda kulutada, leidmata aega pere jaoks?” rääkis ta. Praegu AS-is Saare Erek finantsjuhi ametit pidav Vares kinnitas, et kannapööret ta ei kahetse: “Kui endal pealehakkamist jätkub, leiad igal pool, mida teha.”

Pealinnas firmas Telemedia Eesti töötanud Lii Kirves peab praegu ökotooteid müüvat kauplust Saarte Sahver. “Mahetoit ja ökoloogiline kaup on valdkond, mis mind tõesti väga huvitab,” lausus ta.

Kõik neli tõstsid kodusaart esile just siinse suurepärase elukeskkonna pärast. Märksõnad, mis esinejate jutust läbi käisid, olid “puutumata loodus”, “kogukonnatunne”, “väikesed vahemaad” ja “rikkalik stardipagas”.

“Paistab, et siin Saaremaal on, mille pärast tagasi tulla,” resümeeris keskustelus küsija rollis olnud Kristi Hints, karjääripäeva korraldaja Rajaleidja keskusest.

Hints pidas eilset üritust kordaläinuks. Tema sõnul oli täiskasvanutele – õppuritele, ettevõtjatele, töötajatele, töötutele – korraldatud karjääripäeval osalenute arv 46 inimest, just paras.

Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumis toimunud ettevõtmine sai teoks 23.–27. märtsini kestva üle-eestilise teemanädala “Terve karjäär” raames.

Print Friendly, PDF & Email