Mehhikos järve sõitnud Tänak ja Mõlder pääsesid ehmatusega

ÕNNELIK LÕPP: Raske ja ohtliku avarii teinud Ott Tänak ja Raigo Mõlder poodiumil rallit humoorikalt lõpetamas. Foto: Timo Anis

ÕNNELIK LÕPP: Raske ja ohtliku avarii teinud Ott Tänak ja Raigo Mõlder poodiumil rallit humoorikalt lõpetamas. Foto: Timo Anis

Autoralli Mehhiko MM-etapil seitsmendal kohal olnud Ott Tänak ja Raigo Mõlder sõitsid reedel kolmandal katsel Ford Fiestaga rajalt välja ja uputasid oma auto kõrvalasuvasse järve. Tänu mehaanikute väga heale tööle said mehed pühapäeval taas sõita.

Ralli kolmandal katsel saarlastega juhtunust puudus algul täpne informatsioon. Kuna õnnetuspaik asus järve kõrval, levis kohe ka arvamus, et auto on ilmselt vette kadunud.

Otsingutesse kaasati kohe helikopter, kuna meestega ei õnnestunud ühendust saada ja ka nende järel startinud konkurendid polnud saarlasi näinud. Paraku jäid auto ja mehed ikka leidmata. Nii otsustasid ralli korraldajad kiiruskatse peatada.

Suur segadus

Arvutisüsteem näitas, et Ott Tänaku ja Raigo Mõlderi auto oli peatunud paar kilomeetrit pärast starti. Sündmuspaika saadeti auto ning Tänak ja Mõlder leiti siiski üles. Saarlased ise ei andnud siis toimunule ühtegi kommentaari.

Fordi meeskonna M-Sport juht Malcolm Wilson tunnistas ralliraadiole, et nad elasid üle väga ärevaid hetki. “Meil polnud vahepeal pea 17 minutit aimugi, kui raske õnnetusega võis tegemist olla. Võite ise ette kujutada, mida me tundsime,” lausus ta.

Ott Tänak ja Raigo Mõlder teatasid varsti aga Twitteri vahendusel ja postitatud pildiga, et nendega on kõik korras. “Saatsime mehed hotelli,” ütles Malcolm Wilson, lisades, et Tänak ja Mõlder olid liiga šokis, et juhtunust rääkida. “Auto ei ole endiselt nähtav ja see annab aimu, kui sügaval see on. Nüüd proovime masina järvepõhjast üles leida.”

Mõne aja pärast rääkis Ott Tänak meeskonna pressiteenistuse vahendusel, et ta pidurdas enne kurvi järsult ja Fordi parem esimene vedrustus purunes. Nii ei suutnud ta autot järgmisse kurvi juhtida ja sõitis teelt välja.

“Õnneks maandus auto ratastele, kuid vesi oli nii sügav, et auto hakkas ikka väga kiiresti uppuma,” selgitas rallipiloot. “Mul oli ka probleem autosisese raadioside juhtmega, kuna see ei tahtnud lahti tulla ning vedas mind vee alla. Meil vedas hullupööra. Sellises olukorras olla pole põrmugi meeldiv.”

Pärast auto leidmist ja kaldale toimetamist nägid M-Spordi mehaanikud öösel kolm tundi kurja vaeva, et Ford Fiesta taas sõidukorda saada. Parandati käigukasti, turbot, elektroonikat, pidureid, jahutussüsteemi, kütusepaaki, vedrustust, mootorit ja juhtklappe. Paraku võistluskorda autot ei saadud.

“See oli midagi sellist, mida me pole varem näinud,” avaldas Ott Tänak oma meeskonnale tunnustust. “Autoga, mis oli järve põhjas ja vett täis, tegi tiim kolme tunniga imet. See oli neile hullumeelne väljakutse, kuid ma tean, et M-Spordi mehed saavad sellega hakkama. Mul on nende ees väga suur respekt.”

Kolm viimast katset rajal

Pühapäevaks said mehaanikud Ott Tänaku ja Raigo Mõlderi auto siiski vajalikku konditsiooni ja nad läbisid viimased kolm kiiruskatset, saades vastavalt 14., 10. ja 11. aja.

Ott Tänak ütles, et tal on uskumatult hea tunne taas rajal olla. “Suurepärane on jõuda autoga finišisse pärast seda, mis meiega juhtus,” märkis rallipiloot, kes on M-Spordi meeskonna üle uhke, sest nad said saarlaste auto taas võistluskorda.

Ralli võitis prantslane Sebastien Ogier, kellele järgnesid norralased Mads Östberg Citroënil (+1.18) ja Andreas Mikkelsen Volkswagenil (+1.25). Tänaku tiimikaaslane Elfyn Evans oli neljas, kaotades 21 kiiruskatse kokkuvõttes Ogier’le 3.40-ga.

Print Friendly, PDF & Email