Ilmateenistus ennustab põllumeestele heitlikku, kuid kuiva kevadet

Sünoptik Taimi Paljak väljastas põllumeeste ühistu KEVILI palvel eelseisvaks kevadeks pikaajalisema ilmaprognoosi.

“Praeguse prognoosi järgi on märts küll jätkuvalt soe ja ka aprill, samas võib aprilliilm olla väga muutlik, sagedase sooja- ja külmalainete vaheldumisega,” märgib Taimi Paljak põllumeestele saadetud ilmaennustuses. “Kui protsessid analoogaastatega sarnaselt toimivad, võib aprilli lõpu ja mai alguse temperatuur normist märksa kõrgem olla ning selle järel tunduvalt jahedamaks minna ja seda pikema perioodi vältel.”

Praegune tendents viitab Paljaku sõnul kevade vähestele sademetele. Võib pikka aega kuiva pidada ja vähese lumega talve järel niigi napid veevarud kahanevad veelgi. Samas möönis Taimi Paljak, et mingit garantiid ta sellele prognoosile ei anna ja laialdaselt seda välja ei kuuluta.

Saaremaa viljakasvataja Jaan Sink, kes internetiavarustest omal käel ilmaprognoose otsib, on Taimi Paljaku ennustusega sama meelt. “Täpselt niimoodi ongi, et tuleb soojalaine, siis tuleb külmalaine,” lausus Sink. “Kevad on jahe ja sademetevaene, mis tähendab seda, et viljad tuleb ikkagi vara maha teha.”

Jaan Singi sõnul on taliviljad üldiselt hästi talvitunud, ehkki leheotsi on külm pisut näpistanud. “See, et vett on vähe, on minu meelest pidu, sest mul jääks muidu osa maid vee alla ja leotaks mullast toitaineid välja,” rääkis talunik, kelle sõnul on ka põhjavee tase salvkaevude põhjal vaadatuna üle keskmise. Singi sõnal küsivad taliviljade lehed juba fosfori järele, kuid põld ei kannata veel külvikuga pealeminemist.

Talunik Kaido Kirst ütles, et ka taliraps on talve üle elanud, ehkki kevadised külmad võivad sellele kultuurile veel üksjagu kurja teha. “Midagi vettpidavat ma ei oskagi öelda, sest kasvatan talirapsi alles kolmandat aastat ja väga tarka kogemust mul selle koha pealt pole,” nentis Kirst.

Print Friendly, PDF & Email