Hannese jõulusoov on täide läinud (1)

SUUREPÄRANE ABILINE: Vaike ja Hannes on ülirõõmsad, et trepironija on pärale jõudnud. Foto: Tambet Allik

SUUREPÄRANE ABILINE: Vaike ja Hannes on ülirõõmsad, et trepironija on pärale jõudnud. Foto: Tambet Allik

Teisipäeval said Leisi vallas Pärsama külas elavad liikumispuudega Hannes Ränk ja tema ema Vaike kätte kauaoodatud trepironija.

“Nüüd on ikka õue minemise võimalus palju suurem,” rõõmustas ema Vaike, lisades, et kui varem sai ta Hannesega korterist välja just täpselt nii, kuidas ta oma tervis ja selg lubasid, siis nüüd on olukord hoopis teine.

“Jõudu pole vaja enam üldse kasutada,” kinnitas ta. Tuleb ainult käepidemest kinni hoida ja nuppusid vajutada ning ratastool liigub ise trepironija abil üles ja alla.

Vaike sõnul oli see, mis tal seni tuli teha, üle mõistuse. “Kui ma tundsin, et ei jaksa teda trepist alla viia, või mõtlesin selle peale, et tooli tuleb trepist ka üles tirida, ja mul selg haige oli, siis me lihtsalt õue ei saanud,” ohkas ta.

Vaike ja Hannes tegid teisipäeval juba proovisõidu ning neid õpetati ka, kuidas trepironijaga ringi käia. “Hea asi on ikka küll,” jagus Vaikel vaid kiitvaid sõnu.

Ka Hannes oli selle üle, et kauaoodatud trepironija lõpuks käes on, ülirõõmus. Saab ta ju nüüd rohkem kodust välja. Trepironija tellisid Hannes ja Vaike abivahendikeskuse kaudu.

“Me nägime seda internetis ja meile käidi näitamas, kuidas see välja näeb ja kas see meile sobiks,” rääkis Vaike, kelle sõnul maksis trepironija 2850 eurot.

Vaike ja Hannes soovisid ka aidata naabermajas elavat ratastoolis meest ja muretseda talle samasuguse seadme, kuid kahjuks ei sobi see liiga suure ratastooli tõttu. Ka kaldtee on mõeldamatu ning asjatundjate hinnangul oleks selle pere jaoks ainus võimalus platvormtõstuk, kuid see maksab ligi 7000 eurot. “Ehk oleks mõni firma, kes tahaks neid toetada, sest algkapital on neil olemas,” rääkis Vaike.

Vaike ja Hannes plaanivad peagi kolida Valjalga kolmetoalisse korterisse. Praegu elavad nad 2-toalises korteris.Valjalas käivad ehitustööd, pesuruum ehitatakse suuremaks ja vahetatakse ka aknad. “Kui aknad on vahetatud, siis saab ka kiiremini tegutsema hakata,” avaldas Vaike lootust.

23-aastane Hannes kirjutas jõulude ajal TV3 eetris olnud saatesse “Inglite aeg”, kuhu laekus üle 500 kirja. Välja valiti kolm peret. TV3 pressiesindaja Annely Adermann nentis siis, et TV3 heategevussaadet “Inglite aeg” võib pidada jõuluimeks, sest nii suurt toetust – 218 000 eurot – ei osanud ilmselt keegi oodata. Iga väljavalitud pere sai enam kui 70 000 eurot.

Print Friendly, PDF & Email