Saarlane valis põrsakese

Foto: Raul Vinni

Foto: Raul Vinni

Pühapäeval toimunud riigikogu valimistel hääletas üks saarlane kolme põrsakese muinasjutu motiividel.

Nimelt kirjutas valija enne oma otsuse tegemist valimissedelile, et kui muinasjutt kolmest põrsakesest kõlaks valimiste vaimus, siis oleks tema meelest hunt Keskerakond, üks notsu IRL, teine SDE ja kolmas Reformierakond. “Mina valin kolmanda notsu ja hääletan kandidaadi nr … poolt,” teatas valija.

Maakonna valimiskomisjoni esimees maasekretär Jaan Leivategija ütles, et hääl läks arvesse, kuna kandidaadi number oli sedelile märgitud korrektselt. Küll aga ei mäletanud Leivategija samavõrd põhjalikku selgitust oma otsusele üheltki varasemalt valimiselt.

Leivategija sõnul oli kogu maakonna peale ka umbes 70 rikutud ja seega kehtetut valimissedelit, kuid midagi markantset ette ei tulnud, kedagi ei sõimatud ja roppusi ei joonistatud.

Küll aga tuli korduval sedelite lugemisel mõningaid täpsustusi, kas oli siis pühapäeva õhtul kiiruga mõni sedel kehtetuks loetud, kuid tegelikult oli number ülevaatamisel loetav, või vastupidi.

“Dramaatilisi olukordi polnud,” viitas Leivategija, et 5. valimisringkonnas ei tulnud ette väga nappe häälte arvu vahesid, mis oleks võinud tähendada riigikogust napilt väljajäämist. Nimelt jäi ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, kelle valimisringkond oli Tallinnas Lasnamäel, riigikogu ukse taha ülinapilt, sest ühel tema poolt antud sedelil oli kandidaadi number üle soditud.

Print Friendly, PDF & Email