Eesti kiiresti kasvavate ettevõtete seas on 17 Saaremaa firmat

KOHALIKUD PLEKITOOTED: Põlmeri juhataja Mihkel Kanguri sõnul valmistavad nad aastas tooteid mitukümmend tuhat. Foto: Tambet Allik

KOHALIKUD PLEKITOOTED: Põlmeri juhataja Mihkel Kanguri sõnul valmistavad nad aastas tooteid mitukümmend tuhat. Foto: Tambet Allik

Ajaleht Äripäev avaldas juba 15. korda Eesti kiiremini kasvavate firmade edetabeli ehk Gaselli TOP-i, kus Saare maakonna ettevõtteid on kokku 17.

Alles läinud kuul kirjutasime lähemalt ühest tublist väiksest kiiresti arenejast – metallitööstusest Põlmer OÜ, ent vähemalt sama tublisid on veel.

Pingeritta jõudsid ettevõtted, mis kasvatasid aastail 2011–2013 käivet ja kasumit vähemalt 50% võrra. Arvutustes osalemise eeltingimus oli Äripäeva andmeil 2011. aasta käive vähemalt 100 000 ja 2013. aastal kuni 13 mln eurot. Selliseid ettevõtteid tuli terve Eesti peale kokku 1105. Saaremaa “gasellifirmasid” tuli, nagu juba mainitud, kokku 17.

Neist kõige kõrgemale, koguni 56. kohale jõudis transpordifirma BigTrans OÜ, kes on ka ainus selle valdkonna esindaja Saare maakonnast ses tabelis. BigTransile järgneb 167. kohal puidutöötlemisega tegelev Agropartner OÜ. 184. kohalt leiab aga ehitusfirma Saamela OÜ. Ehitusfirmasid on Saare maakonna ettevõtetest gaselli TOP-is veelgi: 488. kohal on Klotoid OÜ, 493. kohal Oom Konsult OÜ, 796. kohal Installatsiooni Kompanii OÜ ja 922. kohal Elmiku Ehitus OÜ.

Samuti on ehitusfirmadest tabelisse jõudnud EBC Ehitus AS, millele kuulub 1040. koht.

Tulles aga n-ö paremusjärjestuse juurde tagasi, siis 321. kohal on Luna Trade OÜ, 355. kohal kalandusettevõte Monistico OÜ, 517. kohal puitmajade tootja Palkmajad OÜ ja 557. kohalt leiab Ratla OÜ.

Kiiresti arenenud ettevõtteid on tabelis veel. 726. kohale on Äripäev paigutanud Namset Auto OÜ, 754. kohale jaekaubandusega tegeleva Aaretesaar OÜ ja 784. kohale Saare Talutehnika OÜ. 887. kohal on Karmiini Eesti OÜ ja 1035. kohal pisike Põlmer OÜ, kelle tegemistest oleme juba lähemalt kirjutanud.

Äripäeva Gaselli TOP-i koostajad märgivad, et aastatel 2011–2013 kasvatasid Eesti gasell-ettevõtted keskmiselt käivet 2,19 korda ja kasumit 3,17 korda. Ka töötajate arvult ollakse jõudnud mikroettevõtete – kuni ühekse töötajat – seast väikeettevõtete sekka, kus on 10–49 töötajat. Kui 2012. a oli gasell-ettevõttes keskmine töötajate arv 9,6, siis 2013. aastal jõuti juba 11,2 töötajani.

Print Friendly, PDF & Email