Lääne-Saare lasteaiaõpetajate palk tõuseb ligi viiendiku (9)

KARU-KATI LASTEAIAS: Eile jäid Lümandas fotole Saima Talp, Maarian Vammus, juhataja Elle Viira, Uku Treirart, õpetaja abi Mare Toop, Mathias Kunder, Jan Kunder, Kreete Malm ja Miina-Eliisa Koppel. Foto: Tambet Allik

KARU-KATI LASTEAIAS: Eile jäid Lümandas fotole Saima Talp, Maarian Vammus, juhataja Elle Viira, Uku Treirart, õpetaja abi Mare Toop, Mathias Kunder, Jan Kunder, Kreete Malm ja Miina-Eliisa Koppel. Foto: Tambet Allik

Nii nagu kolme valla ühinemislepingus lubatud, ühtlustatakse Lääne-Saare vallas lasteaiaõpetajate palgad. Kohati tähendab see suisa 20% palgatõusu.

Lääne-Saare vallas on tingimuste ühtlustamisel põhimõtteks võetud, et võrdsus tekitatakse senisel parimal tasemel. Nii on ühtlustatud näiteks valla sotsiaaltoetused. Nüüd tehakse volikogule ettepanek ühtlustada ka lasteaiaõpetajate palgad.

Seni olid lasteaiaõpetajate palgad enamasti suurimad just Kärla vallas. Ainsana maakonnas olid Kärla lasteaia palgad ühtlustatud kooliõpetajate palkadega. Nüüd hakkavad samasuurt palka saama ka Lümanda ja Aste lasteaiaõpetajad.

Näiteks hakkab kõrgharidusega lasteaiaõpetaja teenima 800 eurot kuus. Kui Aste lasteaias saadi palka enne 640 eurot ja Lümandas 645 eurot, on palgatõus päris märkimisväärne. Keskeriharidusega lasteaiaõpetaja palk tõuseb näiteks Lümandas 537 euro pealt 675 euroni. Astes tõuseb nende palk seniselt 590 eurolt 675 eurole.

Lääne-Saare vallavanema Andres Tinno sõnul on lasteaiaõpetajate palgad tõesti kehvavõitu ja nüüdne ühtlustamine muudab olukorra vahest paremaks. Vallavanema kinnitusel tahetakse sel aastal palgad ühtlustada omavahel ja järgmisel aastal viia need samale tasemele õpetajate palkadega. “Seda juhul, kui õpetajate palk eest punuma ei pane,” sõnas vallavanem.

Ta toonitas, et lasteaiaõpetajate palgatõus muudab need töökohad ehk ka konkurentsivõimelisemaks. Tinno sõnul tuleks lähtuda sellest, et kui inimene end koolitab ja kõrghariduse omandab, peab ta palk ka suurem olema.

Üle vaadatakse ka lasteaedade muu personali palgad ja vajadusel ühtlustatakse ka need.

Lümanda Karu-Kati lasteaia juhataja Elle Viira ütles palgatõusu kohta, et tegu on väga ilusa summaga. Tema sõnul töötab Lümanda lasteaias erineva kvalifikatsiooniga õpetajaid. Ka neid, kes alles asuvad õppima. Kuigi tööjõupuudust praegu ei ole, arvas Viira, et kõrgemad palgad muudavad lasteaiaõpetaja töökoha kindlasti väärtuslikumaks. Loodetavasti annab see ka tööandjale võimaluse rohkemate kandidaatide hulgast valida. Seni on juhtunud ka nii, et pisikesed palgad ei meelitanud töökonkursile kedagi.

Print Friendly, PDF & Email