Oriküla ralliraja pärast mindi kohtusse vaidlema (7)

VÕISTLUS PAARISRAJAL: Lembit Soe mõned aastad tagasi paarisrajal võistlemas. Foto: Raul Vinni

VÕISTLUS PAARISRAJAL: Lembit Soe mõned aastad tagasi paarisrajal võistlemas. Foto: Raul Vinni

Kuressaare kohtumajas tuleb aprillis arutusele hagiavaldus, millega Saaremaa Ralli OÜ nõuab ettevõtja Lembit Soelt, kes on ise osaühingu juhatuse liige, 117 500 eurot kahjuhüvitist ja viiviseid.

Hagi taga on Wind Group OÜ, kes omab poolt Saaremaa Ralli OÜ-st. Tallinnas asuva ettevõtte juhatuse liige Marek Puidak ütles Saarte Häälele, et tema veendumust mööda põhjustas Saaremaa Ralli OÜ juhatuse liige Lembit Soe osaühingule kahju, kui müüs osaühingule kuuluva kinnistu maha hinnaga, mis jäi oluliselt alla selle turuväärtuse.

Jutt käib Lääne-Saare vallas Karida külas asuvast 60,3 ha suurusest Lauritsa kinnistust, mis vahetas kinnistusraamatu andmetel omanikku 2012. aasta suvel.

“Kinnistu müüdi maha mitte avalikul pakkumisel, vaid isikule, kes on Lembit Soega pikaajalistes ärisuhetes. Mulle tundub see pehmelt öeldes skeemitamisena,” hindas Puidak müüki. Uus omanik on AS Level.

Samal kinnistul asub ka Oriküla paarisrada, kus varasematel aastatel on korraldatud Saaremaa ralli kiiruskatseid. Müüdud kinnistu oli Saaremaa Ralli OÜ ainus vara.

“See vara müüdi maha nii, et sellest ei olnud teadlik ei ühingu teine juhatuse liige ega ka Wind Group kui osanik,” selgitas Puidak, kinnitades, et tema hinnangul oli tegemist nii seaduse kui ka osaühingu põhikirja rikkumisega.

Müügitehingu väärtus ei ole Saarte Häälele teada, Puidaku väitel müüdi kinnistu selle tegelikust hinnast aga 40 000–50 000 või isegi 100 000 võrra odavamalt.

Lembit Soe hagi ega vaidluse sisu ajalehele kommenteerida ei soovinud.

Saarte Häälele teadaolevalt seisneb küsimus kahe eksperthinnangu erinevuses: kui Puidaku väitel müüdi kinnistu võileivahinna eest, siis teise poole tellitud hinnangu järgi oli hind õiglane.

“Kuna kahju tuleks kohe hüvitada, ent seda pole seniajani tehtud, siis on ühingul alates sellest ajast (2012. aasta suvi – toim) nõue oma juhatuse liikme vastu ka hüvitamisega viivitamise eest,” lisas Puidak.

Wind Group OÜ ostis osaluse Saaremaa Ralli OÜ-s 2009. aastal 1,5 miljoni krooni eest ettevõtja Maidu Lempult. Äriregistri andmetel on firma juhatuses siiamaani ka Egert East, kes töötab Maidu Lempule kuuluva Auriga keskuse turundusjuhina.

Egert East kinnitas, et kuulus kinnistu müügitehingu ajal firma juhatusse, kuid tehingu toimumisest teda ei teavitatud. „Sain alles mitu kuud hiljem teada,“ sõnas ta ja kinnitas, et kinnistu müüdi turuhinnast odavamalt.

„Sellest hetkest alates on sellega tegelenud juristid, minu volitused lõppenud ja rohkem ei ole ma nõus antud teemat kommenteerima,“ lausus ta.

OÜ Saaremaa Ralli tegevusala on põhikirja järgi tehnikaspordi ürituste korraldamine ja eelmise kümnendi esimeses pooles on ettevõte Saaremaa rallit ka korraldanud. Edaspidi on rallit korraldanud Saaremaa Ralli MTÜ.

2014. aasta mais tehti Saaremaa Ralli OÜ-le hoiatusmäärus äriregistrist kustutamiseks, sest osaühing oli jätnud mitme majandusaasta aruanded esitamata. Viimati esitati aruanne 2011. aasta kohta. OÜ loodi 2001. aastal.

Lauritsa maatükil asub lisaks paarisrajale veel kunagine Oriküla (Karida) komandokeskus. Seoses projektiga “Eesti 20. sajandi (1870–1991) sõjalise ehituspärandi kaardistamine ja analüüs” on kõnealuse ala kohta 2014. aastal valminud ka ülevaade, milles on märge: “Praegune funktsioon: kasutuseta, rüüstatud. Territooriumil ringrada.”

Print Friendly, PDF & Email