Mänguväljaku asemel oli Saksa lennuk

LAGENDIKU ASEMEL ON TÖÖSTUSRAJOON: Kuressaarlane Valdek Kraus püüdis Rehemäel foto (all paremal) järgi tuvastada, kuhu täpselt Saksa lennuk 1944. aastal kukkus. Muutunud linnapilt seda meetri täpsusega enam ei võimalda. Foto: Irina Mägi

LAGENDIKU ASEMEL ON TÖÖSTUSRAJOON: Kuressaarlane Valdek Kraus püüdis Rehemäel foto (all paremal) järgi tuvastada, kuhu täpselt Saksa lennuk 1944. aastal kukkus. Muutunud linnapilt seda meetri täpsusega enam ei võimalda. Foto: Irina Mägi

Eelmise aasta 13. detsembril ilmus Saarte Hääles pealkirjaga “Saarlased tagusid lennukid kammideks” lugu õhulahingutest Saaremaa kohal 1944. aasta sügisel. Kirjutist lugenud Valdek Kraus pöördus toimetuse poole, sest loo juures olevat allakukkunud Saksa lennuki fotot vaadates leidis ta vastuolu pildiallkirjaga.

“Loos ja pildiallkirjas oli juttu 23. detsembril 1944. aastal Kuressaare lähistel hädamaandumise teinud Saksa lennukist, aga mina tean, et mainitud kohas toimus hädamaandumine mitu kuud varem,” kinnitas Valdek Kraus, kelle lapsepõlvekodu asus Kuressaares Tallinna ja praeguse Kevade tänava nurgal. Sealt kuni praeguse Tooma kaupluseni oli täiesti lage väli. Garnisoni oli linna viimane tänav.

Lennuk maandus Pihla Sassi pulliheinamaale

“Kortermaja Pikk tänav 60 kohal asus siis paekivist ühekorruseline maja, mille akendesse võis minu kodunt sisse vaadata. See oli tolle linnaosa viimane maja,” rääkis Kraus tolleaegsest Kuressaarest. Ta meenutas, et ühel 1944. aasta ilusal sügispäeva pärastlõunal – see võis olla septembri esimeses pooles – mängis ta hoovis liivakastis. “Järsku märkasin linna kohal suurt madalal lendavat lennukit. Ma ei mäleta, et oleksin kuulnud mootorimürinat. Lennuk laskus järjest madalamale ja mulle tundus, et see langeb eelpool mainitud maja katusele,” meenutas Kraus, lisades, et lennuki rattaid näha ei olnud. “Lennuk jõudis siiski majast üle ja kadus Rehemäe künka taha. Õhku paiskus tohutu mullapilv, mis kiiresti edasi liikus,” kirjeldas toona kuueaastane Valdek oma noorusaja mälupilti.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

 

Print Friendly, PDF & Email