Tom Rüütel ületas telesarjas oma piire (5)

PUHKEHETK: Tom Rüütel (paremal) koos rännukaaslase Toivo Luukasega puhkepausil Selisoo rabas. Foto: Filmimees

PUHKEHETK: Tom Rüütel (paremal) koos rännukaaslase Toivo Luukasega puhkepausil Selisoo rabas. Foto: Filmimees

Saarlane Tom Rüütel pani end proovile Kanal 2 uue seiklusliku telesarja “Piire ületades” tarvis korraldatud 350 km pikkusel matkal.

Kanal 2 turundusjuhi Merit Pettai sõnul on 13. märtsist reede õhtuti eetrisse mineva seriaali keskmes üheksa üdini positiivset füüsilise erivajadusega inimest.

“Nad on otsustanud vastu võtta elu suurima väljakutse – minna vaid oma füüsilise jõu abil Põhja-Eestis asuva Saka pankranniku jalamilt Suure Munamäe tippu,” rääkis Pettai. “See on matk, kus pannakse proovile võimete piirid ja tõestatakse, et inimene on võimeline kõigeks, kui ta vaid väga tahab.”

Matkajuht Mart Reimanni juhtimisel alustasid sarjas osalejad mullu aprilli lõpus 15 päeva kestnud rasket rännakut läbi soode ja metsade ning mööda kärestikulisi jõgesid. Ööd saadeti mööda telkides.

“Tahtsime tõestada, et kõik erivajadusega inimesed saavad selle matkaga hakkama,” ütles Tom Rüütel Saarte Häälele. “Asja tegi põnevaks see, et me kõik saime kedagi mingil moel aidata. Üksi poleks meist keegi seda teekonda läbinud, aga koos on suuremadki raskused ületatavad.”

Tserebraalparalüüsi diagnoosiga Tomi rännukaaslased olid ratastooli abil liikuvad Madis ja Kalju, Liivika, kel on amputeeritud parem käsi, pime Julia, sõdides parema jala kaotanud Egerd, sünnitrauma järgse liikumispuudega Jelena, Toivo, kes murdis kukkudes kaela, kuid tõusis ratastoolist ja käib kepiga, ja Helin, kel pikkust vaid 110 cm.

Tomi sõnul sattus ta saatesse juhuse tahtel: “Üks naisterahvas Viljandist teadis mind soovitada.” Tagantjärele leiab ta, et rännak andis talle lausa kirjeldamatuid emotsioone. “Sellisel pikal matkal osaleda ja ennast kõvasti proovile panna oli üks mu elu unistusi,” kinnitas ta.

Saate tegijad iseloomustavad Tomi kui elurõõmust ja huumorist pakatavat noormeest: “Kui Tom suu avab, saab temast hoobilt seltskonnahing, kes oskab oma arukate ja humoorikate pajatustega kõigi tuju üleval hoida.”

Saate tegijate sõnul oli Tom saate osalejaist kõige suurema abivajadusega. “Ta ei saa ise lusikaga toitu suhu pandud, telgiust avatud, riietel nööpe ja saabastel paelu kinni,” tõdes Merit Pettai. “Samas võtab Tom igal aastal ette mõne pikema välisreisi, hüppab langevarjuga ning kolab mööda Eestimaa saari ja laide.”

Tom avaldas lootust, et nende matk on ka vaatajate jaoks kaasahaarav seiklus, mis süstib seiklusjanu. “Mina ei teadnud kunagi, mida järgmine päev toob,” nentis ta.

Tallinnas elav Tom on Tallinna puuetega inimeste koja tegevjuht ja õpib Tallinna ülikooli magistrantuuris rakenduslikku sotsiaaltööd. Ta kuulub ka Eesti liikumispuudega inimeste liidu juhatusse ja on Eesti hooldajate liidu asutajaliige.

Print Friendly, PDF & Email