Riivo Asuja: uus prügiveohange tõi kaasa varjatud hinnatõusu (14)

Prügiveofirma Prügimees juht Riivo Asuja osutab, et uus prügiveohange tõi Muhus ja Ida-Saaremaa valdades kaasa varjatud hinnatõusu.

“Uue hankega võidab vaid väike osa jäätmevaldajaid, eelkõige need, kellel on oma väike konteiner, mida sageli tühjendatakse,” nendib Riivo Asuja Muhu ja Ida-Saaremaa omavalitsustele saadetud kirjas.

Asuja paljastab, et ehkki möödunud aastal läbiviidud hanke võitnud RagnSells veab alates 1. veebruarist prügi varasemast odavamate hindadega, ei saa mitte kõik tarbijad uue hanke tulemusena odavamat teenust. Pügada saavad eelkõige need, kes rendivad jäätmekonteinerit vedajalt.

Näiteks kui enne 1. veebruari läks 600-liitrise konteineri aastane rentimine ja selle tühjendamine kord kvartalis kokku maksma 80,84 eurot, siis 1. veebruarist maksab see kokku 97,12 eurot ehk 20,1 protsenti rohkem. Asuja viitab, et konteineri tühjendamine küll odavnes 9,4 euro võrra, kuid konteineri aastane rent tõusis 25,7 eurot.

Samalaadne arvutus näitab, et 800-liitrise konteineri puhul tõuseb prügiveokulu tarbijale 28,8% ja 2,5 m3 suuruse konteineri puhul 23,5%.

OÜ Prügimees juhatuse liikme kiri omavalitsustele ei ole ajendatud ainult ligimisearmastusest, vaid omab ka ärilist eesmärki. Kuna kliendil on lepingu käigus igal ajal õigus endale isiklik konteiner soetada või rentida seda mõnelt teiselt ettevõtjalt, siis konteinereid Asuja ka pakub. Kui RagnSells küsib Riivo Asuja andmetel 600- ja 800-liitrise konteineri väljarentimise eest vastavalt 6 ja 7,2 eurot, siis Prügimees on valmis sama suured mahutid välja rentima 3,07 ja 3,84 euroga.

Suuremate konteinerite puhul on hinnavahe Prügimehe kasuks veelgi silmatorkavam. Näiteks 2,5- kuupmeetrise konteineri rendib RagnSells 26,4 euro eest, Prügimees on aga valmis sama suure mahuti soovijale aastaks rentima 10,74 euroga. “Oleksime väga tänulikud, kui te oma valla elanikke ja ettevõtjaid OÜ Prügimees pakutavatest teenustest igakülgselt informeeriksite,” märgib Riivo Asuja.

Ida-Saaremaal ja Muhus korraldatud jäätmeveohanke läbi viinud Maasi jäätmeveohoolduse juht Tambet Tamm kinnitas samuti, et kellelgi ei ole kohustust konteinerit just RagnSellsi käest rentida. “See on iga inimese oma valik ja kõige odavam variant on ikkagi see, kui konteiner on juba välja ostetud,” lisas Tamm.

Print Friendly, PDF & Email