Salaplaan: osa linna taheti maha lõhkuda (6)

Salaplaan osa linna taheti maha lõhkudaKuressaare linnavalitsuse arhiivis lebab teiste dokumentide kõrval üks aastast 1970 pärit linnakaart, millele on tõmmatud palju rasvaseid punaseid jooni. Lähemalt silmitsedes võib aru saada, et selle plaani elluviimine oleks tähendanud tänasest hoopis erinevat Kuressaaret.

“Tollases Eesti Projektis koostatud linna generaalplaan oli plaanimajanduse tingimustes üks olulisemaid linnaehituse alusdokumente. Sisuliselt oli see linna üldplaneering, arengukava ja koalitsioonilepe ühes dokumendis,” ütleb arhitekt Hannes Koppel, kes on pikalt linnaarhitektina töötanud.

Ümber vanalinna

Plaanid olid tõesti suurejoonelised. Kaardil on näha plaanitavad laiad tänavad läbi ajalooliste elamurajoonide ja paikades, kus on praegu aedlinnad. Tänavad lõpevad tupikutega, kus asuvad parklad, ja praegusi suuri magalarajoone veel ei ole. Küll tehakse nende planeerimisest juba juttu.

Kausta ehib märge “salajane”. Just see viitab Koppeli sõnul ka sellele, et mingit kodanike kaasamist ei toimunud. “Generaalplaan oli majasisene sotsialismi ehitamise töövahend,” nendib Koppel.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email